Δευτέρα 17.06.2024

“Στης μάντρας τα τραφώματα” ταξίδεψε το κοινό της Λήμνου μέσω του ΜΕΣ “Άγιος Δημήτριος”

Την ετήσια εκδήλωση του, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και δρώμενα παρουσίασε στις 26 Μαΐου, ο ΜΕΣ «Άγιος Δημήτριος», στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», που φέτος έφερε τον τίτλο «Στης μάντρας τα τραφώματα».
Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, μέσα από την διδασκαλία και την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Νάσου Χαλκά, απέδωσαν χορούς τόσο της νησιωτικής όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα 89 χορευτές του ΜΕΣ «Άγιος Δημήτριος» παρουσίασαν χορούς Μεσσηνίας, Σαρακατσάνων, Βλάχων Νομού Σερρών, Δωδεκανήσου, Νάξου, Δράμας και φυσικά Λήμνου, αποσπώντας εγκάρδιο και παρατεταμένο χειροκρότημα από το πολυπληθές κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του «Μαρούλα».
Οι ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν αρκετές, όπως τα παραδοσιακά τραγούδια από τα παιδιά του συλλόγου, η αναπαράσταση του εθίμου των Σαρακατσάνων «σταυραδέλφια» και μέσω του λημνιού αποκριάτικου εθίμου ”Το μοίρασμα του αλόγου”, με ευρηματικό τρόπο, οι ”κιαχαγιάδες-παρουσιαστές” μετέφεραν στο κοινό σημαντικές πληροφορίες για τις διάφορες όψεις της κτηνοτροφικής παράδοσης στη Λήμνο και σε άλλες περιοχές Ελλάδας.
Την ετήσια εκδήλωση του ΜΕΣ «Άγιος Δημήτριος» τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, συνοδευόμενος από τον φιλοξενούμενο, Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του, Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Αλεξανδρόπουλο και τον εφημέριο της κοινότητας π. Θεολόγο Στεργίου. Η Δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, οι Αντιδήμαρχοι Ιουλία Λυγδά, Δημήτρης Μπουλώτης και Βαγγέλης Χασάπης, καθώς και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μύρινας και Αγίου Δημητρίου Βάιος Καλλιγερής και Άγγελος Πατρώνιας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Επιτελάρχης της 88 ΣΔΙ Συνταγματάρχης. Νικόλαος Γιαννούλης, ο Εκπρόσωπος Τύπου Επίλαρχος Θωμάς Θανάτσης, ενώ την 130 Σμηναρχία Μάχης εκπροσώπησε ο Επισμηναγός (ΥΑΔ) Βασίλης Μαγνήσαλης.
Ο ΜΕΣ «Άγιος Δημήτριος» θα ήθελε από καρδιάς να ευχαριστήσει το χοροδιδάσκαλο Νάσο Χαλκά που για άλλη μια χρονιά ήταν ο στυλοβάτης των χορευτικών του τμημάτων και ο «ηθικός αυτουργός» και της φετινής εκδήλωσης. Την κ. Ευγενία Ταρασίδου για την ραφή νέων παιδικών φορεσιών. Την κ. Μαρία Λούγκλου για τη βοήθεια και την εκμάθηση δεσίματος μαντηλιών. Τις κυρίες Βασιλεία Ανδριωτάκη, Αλεξάνδρα Ματσούκα και Πάτρα Ποντίκη καθώς και τον κ. Γιώργο Μανδρανή για τη βοήθεια τους στο ντύσιμο των χορευτών. Τον κ. Νίκο Μαρκάκη και τους κ. Γιάννη και Βασίλη Καλογιάννη για την κατασκευή ενός πίνακα, μιας σφεντόνας και δυο παραδοσιακών φροκαλιών. Τον κ. Νίκο Απατζή για την παραχώρηση ενός νταχαρέ. Το Λύκειο Ελληνίδων Λήμνου για την παραχώρηση τραγιάσκων. Τους κυρίους Θύμιο Γουδέλη, Θεόφιλο Διαματάρη και Δημήτρη Μαρινάκη για την επιμέλεια του ήχου. Τις κυρίες Κατερίνα Σπανού και Φανή Καραμόσχου για την τεχνική υποστήριξη αλλά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Νίκη Πατρώνια, Σοφία Γκαγκά και Δήμητρα Αλεξάκη για τη συνολική τους συνδρομή στην όλη διοργάνωση. Τη μεταφορική “Ήφαιστος” για τη δωρεάν μεταφορά δεμάτων. Τέλος ευχαριστεί το Δήμο Λήμνου για την υποστήριξη και την παραχώρηση του «Μαρούλα», τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την προβολή των δράσεων του αλλά και τους κατοίκους της Λήμνου που κάθε φορά αγκαλιάζουν τόσο θερμά τις εκδηλώσεις του.
Από τον ΜΕΣ «Άγιος Δημήτριος» ακολουθούν η γαστρονομική εκδήλωση «Ταξίδι στις γαστρονομικές γωνιές του Ρεΐζντερε» (γιορτή τυρόπιτας) στις 7 Ιουλίου, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για το «Μικρασιάτη Πρόσφυγα» στις 4 Αυγούστου και η «Γιορτή Κρασιού» στις 16 Αυγούστου!
Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα του συλλόγου στο Facebook (https://www.facebook.com/syllogosagdimitriou/)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ