Κυριακή 21.07.2024

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Έλκη, εξογκώματα και δυσχρωμίες στο πέος είναι κάποιες από τις αλλαγές στην εικόνα του πέους που χρήζουν ιατρικής εξέτασης – Πόσο συχνά ωστόσο, αναζητούν ιατρική βοήθεια οι άνδρες;

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι μάλλον λιγότερες από το επιθυμητό για την προστασία της υγείας του. Αυτή την εικόνα μας δίνουν τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας από την κλινική Mayo, κατά τα οποία οι άνδρες, παρά οι γυναίκες, θα δηλώσουν ότι αισθάνονται και είναι υγιείς παρά τα όποια προβλήματα υγείας, όσο και η επισήμανση Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) για τους άνδρες που καθυστερούν την εξέταση πιθανών συμπτωμάτων καρκίνου:

«Υπάρχουν άνδρες που αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό για αλλοιώσεις (αλλαγές) στο πέος τους. Στην πραγματικότητα, πολλοί το αναβάλλουν για έναν ολόκληρο χρόνο ή και περισσότερο από τη στιγμή που θα παρατηρήσουν για πρώτη φορά το πρόβλημα. Μην αφήνετε την αμηχανία ή τον φόβο να σας εμποδίζουν να ελέγξετε αυτές τις αλλαγές. Οι περισσότεροι καρκίνοι του πέους είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν στα αρχικά στάδια».

Καρκίνος ή άλλη πάθηση;

Πολλοί άνδρες θα παρατηρήσουν ή θα αισθανθούν κάτι μη φυσιολογικό αλλά  θα παραβλέψουν το ενδεχόμενο να χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Οποιαδήποτε επίμονη ερυθρότητα ή ερεθισμός, μια μάζα που δεν προϋπήρχε ή άλλη αλλαγή στο πέος -ακόμη και αν δεν είναι επώδυνη-, κονδυλώματα, φουσκάλες, πληγές, έλκη, λευκές κηλίδες ή άλλα μη φυσιολογικά σημάδια θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό. «Τα περισσότερα δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη ή σε κάποια άλλη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί» διευκρινίζει η ACS.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ