Παρασκευή 21.06.2024

Συμμετοχή της Π.Β.Α. στη γαστρονομική εκδήλωση – masterclass του Βουκουρεστίου Ρουμανίας “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 2024”.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεχόμενη την ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση από την Υπηρεσία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, συμμετείχε εντελώς δωρεάν στη γαστρονομική εκδήλωση – masterclass με τίτλο “Ταξίδι στην Ελληνική γαστρονομία”, που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Βουκουρέστι, σε συνεργασία με τη ρουμάνικη εταιρεία “BILANCIA” και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρουμανία.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, με την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Π.Β.Α. στην παραπάνω εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία των νησιών στη σημαντική αυτή δράση εξωστρέφειας.

Στόχος της εκδήλωσης, ήταν η τουριστική προώθηση στη μεγάλη αγορά της Ρουμανίας, τριών περιοχών της Ελλάδας που επελέγησαν από τον Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, οι οποίες διαθέτουν πλούσια διατροφική παράδοση, μέσω της ανάδειξης της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρουν και της διάδοσης της κουζίνας και των τοπικών παραδοσιακών τους προϊόντων.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκτός της Π.Β.Α και οι Περιφέρειες Θεσσαλίας & Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε. Πιερίας), είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, μέσα μαζικής ενημέρωσης, bloggers και influencers με ειδίκευση στον τουρισμό και τη γαστρονομία, καθώς και επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης.

Εκτός από το διευθυντή του Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας κ. Γιώργο Σταφυλάκη, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι κ. Παντελής Γιανούλης, εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών, tour operators, καθώς και επιχειρηματίες ή αντιπρόσωποι διατροφικών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που δραστηριοποιούνται ήδη στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των τριών ελληνικών προορισμών, παρουσίασαν τις περιοχές τους με τον κατάλληλο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, εξέθεσαν τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά προϊόντα διατροφής τους σε ειδικά διαμορφωμένα stands, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις τοπικών συνταγών από επιλεγμένους chefs.

Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην εκδήλωση είχε η Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Β.Α., ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής είχε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Νύκτας. Την οργάνωση της παρουσίασης των νησιών, της παραγωγικής & γαστρονομικής φυσιογνωμίας τους και των τοπικών προϊόντων είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ τις μαγειρικές επιδείξεις συντόνισε η executive chef από το Βόρειο Αιγαίο κ. Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου, η οποία τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά και αφιλοκερδώς στις δράσεις προώθησης της γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου.

Τα 7 πιάτα – προτάσεις με gourmet και παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία στη συνέχεια μαζί με τα τοπικά ξακουστά αποστάγματα και τους συνοδευτικούς ουζομεζέδες – κρασομεζέδες, προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους που τα γεύθηκαν, ήταν:

·         Σφουγγάτο (κολοκυθόπιτα με μυρωδικά και παραδοσιακά τυριά),

·         Τραχανότο με λαχανικά (μια διαφορετική παρασκευή του τραχανά, αλά ριζότο),

·         Δροσερή σαλάτα με ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου, μυρωδικά Ικαρίας και χιώτικη κάπαρη,

·         Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες, με μυρωδικά και κύμινο),

·         Άφκος Λήμνου (φάβα, με κάπαρη Χίου & καραμελωμένα ντοματίνια Σάμου),

·         Φλομάρια (παραδοσιακά ζυμαρικά Λήμνου, με τυριά & σάλτσα ντομάτα στιφάδο),

·         Πλατσέντα (παραδοσιακό επιδόρπιο σιροπιαστό, με καρύδια, κανέλα και μέλι).

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της αποστολής, ήταν η αρωγή της επιχείρησης “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONSκαι του επιχειρηματία κ. Χριστόδουλου Μπαρέλη.

Οι 53 διατροφικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν τη συμμετοχή της Π.Β.Α. στη γαστρονομική εκδήλωση – masterclass του Βουκουρεστίου, ήταν:

 

1.        “AGASTO EXTRA VIRGIN OLIVE OIL”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΜΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

2.        “ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Μ.Ι.Κ.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΛΕΣΒΟΥ “LESVOS GOLD”, “COTINOS” & “ASPILOS

3.        “ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ

4.        “AKRORIA” & “THROUBI”: HERBS & TRADITIONAL IKARIAN PRODUCTS, ΕΛΙΣΑΒΕΤ & ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΤΟΥ

 

5.        “ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΑΡΑΛΗ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ

6.        “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ ΠΟΤΟΠΟΙΑ”: ΟΥΖΟ ΧΙΟΥ “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ”

7.        “ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ Β. ΥΙΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε.”: ΧΑΛΒΑΔΕΣ & ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

8.        “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

9.        “ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΥΔΗΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

10.   “ΓΑΛΑΚΤΟΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΚΑΚΗ

11.   “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΚΑΡΑΛΗ

12.   “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

13.   “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΥ

14.   “E.B.A. A.E.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: ΟΥΖΑ “MITILINI”, “ΔΙΜΗΝΟ” & “ΣΕΡΤΙΚΟ”

15.   “ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΚΡΑΣΙΟΥ”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

16.   “ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΣΑΜΟΥ

17.   “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΑ “ΜΙΝΙ”, “ΦΗΜΗ”& “LESVOS”

18.   “ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΣΑΜΟΥ

19.   “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: ΟΥΖΑ “PLOMARI” & “ΑΔΟΛΟ”

20.   “ΚΑΚΙΤΣΗΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΟΥΖΟ “ΑΝΤΡΙΚΙΟ” & ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ

21.   “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ OINOI & ΤΣΙΠΟΥΡΟ “ΕΞΑΣΤΕΡΟ” ΛΗΜΝΟΥ

22.   “ΚΟΥΤΣΟΥΚΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΓΕΝΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

23.   “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΡΕΛΗ

24.   “ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

25.   “ΛΕΒΑ Α.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΑΛΙΠΑΣΤΑ & ΟΥΖΟ “SMYRNIO” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

26.   “ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ”: ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΚΗ

27.   “ΛΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “LINOS

28.   “ΜΑΟΥΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΦΟΥΡΝΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

29.   “ΜΑΡΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ &ΕΛΙΕΣ ΣΑΜΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

30.   “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”: ΟΥΖΟ “MATIS”, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

31.   “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΗΝΟΥ

32.   “MYROVOLOS ORGANICS”: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΠΑΡΗ & ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ

33.   “ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

34.   “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

35.   “OL – EVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΙΓΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

 

36.   “Ο ΜΑΛΛΑΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΛΛΑ

37.   PAPAYIANNIDESELAITIS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ & ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

38.   “ΠΑΝΤΑΖΗΣ” ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ (ΓΕΜΑΤΑ), ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

39.   “ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEGEAN GOLD”, ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

40.   “SALAMOUSAS AGRIFOOD”: ΟΣΠΡΙΑ, ΑΛΕΥΡΑ & ΣΙΤΗΡΑ ΛΗΜΝΟΥ

41.   “ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ Α.Β.Ε.Ε.”: ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “ΣΑΜΑΡΑ”

42.   ΣΑΞΙΩΝΗΣ Κ. & Χ. Ο.Ε. “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”: ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ & ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

43.   “ΣΑΡΡΗ ΟΛΓΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΥΨΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

44.   “ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ”: ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ & ΣΑΛΑΜΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

45.   “ΣΚΟΡΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΩΝ ΚΥΔΩΝΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

46.   “ΣΤΑΦΥΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ: ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

47.   “ΤΑΣΤΑΝΗΣ Μ. & Δ.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

48.   “ΤΕΤΤΕΡΗ ΑΦΟΙ Ο.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ

49.   “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

50.   “ΤΡΙΧΩΝΑΣ Π. & Θ. Ο.Ε. – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΑΙΓΑΙΟΥ”: ΟΥΖΟ “ΑΙΓΑΙΟ”, ΓΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

51.   “ΦΑΡΜΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ “ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ”, ΧΙΟΥ

52.   “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΓΩΝ

53.   “ΨΥΧΗΣ – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ”: ΟΥΖΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.