Σάββατο 02.11.2024

Συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή

Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο στις 27 Σεπτεμβρίου, αποτέλεσε μια σημαντική εκδήλωση αφιερωμένη στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας στο ευρύ κοινό. Οι δραστηριότητες που διοργανώθηκαν είχαν λοιπόν ως στόχο να εμπνεύσουν και να ενημερώσουν την τοπική κοινότητα για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης, και ειδικότερη αυτής των τροφίμων και της διατροφής, προσελκύοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς από τη σχολική κοινότητα, κάτοικους και μέλη της τοπικής κοινωνίας που ήθελαν να ενημερωθούν για τον κόσμο της επιστήμης.
Σημειώνεται ιδιαίτερα ο ενθουσιασμός των παιδιών του Δημοτικού που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τα οποία έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις δράσεις που παρουσιάστηκαν. Η παρουσία των εκπαιδευτικών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αποτέλεσε ευκαιρία να αποκτήσουν επαφή με το Πανεπιστήμιο και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν στο άμεσο μέλλον τους χώρους του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο σχολικών δράσεων. Αντίστοιχα, η αλληλεπίδραση με τους επιστήμονες και τις δράσεις του MEDNIGHT κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών περαστικών, οι οποίοι εκδήλωσαν τη δική τους περιέργεια και συμμετοχή.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν ποικιλία επιστημονικών εργαστηρίων και δράσεων.
Στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από μικροσκόπια τον αθέατο κόσμο των μικροβίων, ενώ το Εργαστήριο Προηγμένων Λειτουργικών Υλικών και Νανοτεχνολογίας τους παρουσίασε υδρόφοβες και υδρόφιλες επιφάνειες, φέρνοντάς τους σε επαφή με τις εξελίξεις της νανοτεχνολογίας. Το Εργαστήριο Υπολογιστικών Προσομοιώσεων, Γονιδιωματικής και Ανάλυσης Δεδομένων παρουσίασε τις ερευνητικές δραστηριότητες του μέσα από βίντεο με υπολογιστικές προσομοιώσεις και διαδραστικά εργαλεία επεξεργασίας εικόνας, εξηγώντας με κατανοητούς στο ευρύ κοινό όρους πώς οι ερευνητικοί τομείς της Γονιδιωματικής, της Στατιστικής και της Πληροφορικής μπορούν να συμβάλουν στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν δράσεις οι οποίες μέσα από μικρής διάρκειας εργαστήρια, αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη σημασία της γεωργίας και της αγρο-διατροφής, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο γεωργικός τομέας.
Οι δράσεις “Mind the Lab” περιλάμβαναν μικρά, διαδραστικά πειράματα που ενθουσίασαν τα παιδιά, ενώ το κουίζ που αφορούσε τη Μεσογειακή Διατροφή προσέφερε γνώσεις και διασκέδαση τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.
Η βραδιά δεν θα είχε επιτύχει χωρίς την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό των εθελοντών φοιτητών ερευνητών και επιστημόνων, που εργάστηκαν με μεράκι για την ομαλή διεξαγωγή των δράσεων, μεταφέροντας το πάθος τους για την επιστήμη στους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, με τη συμμετοχή του κόσμου να δείχνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την προώθηση της επιστήμης και της καινοτομίας, ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε νεανικό κοινό, δίνοντας κίνητρα για τη μελλοντική ενασχόληση με τον κόσμο της έρευνας.
  •          

 

πηγή: limnos report

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ