Παρασκευή 21.06.2024

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με αντιπροσωπεία από το Πόρτλαντ για τα είκοσι χρόνια από την αδελφοποίηση των δύο Δήμων

Αντιπροσωπεία από την πόλη του Πόρτλαντ των ΗΠΑ καθώς και μέλη του Ελληνικού Συλλόγου της Πολιτείας του Μέιν συνάντησε στο Παλαιό Δημαρχείο την Τετάρτη 29 Μαΐου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στη Λέσβο για την συμπλήρωση είκοσι ετών από την αδελφοποίηση των Δήμων Μυτιλήνης και Πόρτλαντ.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας, Νίκος Γιαννάκας, αλλά και οι πρώην Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, και Λέσβου, Δημήτρης Φωκίωνος Βουνάτσος, ενώ είχαν προσκληθεί αλλά δεν παρέστησαν λόγω απουσίας τους οι Άρης Χατζηκομνηνός και Στρατής Κύτελης, οι οποίοι θήτευσαν κατά τη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας. Παρόντες επίσης μέλη προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών και μέλη της τοπικής κοινωνίας, που συνέβαλαν στην αδελφοποίηση, τόσο στο ξεκίνημα της προσπάθειας όσο και στα επόμενα χρόνια, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Λέσβου “Mytilene GRACE”, Ντόρα Πολίτη.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Χριστόφας αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία των δύο πόλεων, τόσο όσον αφορά στα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, όσο και στις κοινές αξίες προάσπισης της ειρήνης, της διεθνούς συνεργασίας και της διπλωματίας πόλεων. Επεσήμανε, επίσης, πως η επέτειος των είκοσι ετών από την αδελφοποίηση των δύο Δήμων μπορεί να σηματοδοτήσει και την επέκταση και εμβάθυνση της μεταξύ τους σχέσης, ενημερώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα σχηματιστεί μια ομάδα από στενούς του συνεργάτες, η οποία θα έρθει σε επαφή με τον Δήμο του Πόρτλαντ αλλά και τα μέλη της αντιπροσωπείας, ώστε να εξεταστεί το πεδίο περαιτέρω συνεργασίας και κοινών πρωτοβουλιών.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της Πολιτείας του Μέιν, Μαίρη Σνελ, αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της αδελφοποίησης, επισημαίνοντας πως αυτή δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε η ισχυρή πολιτική βούληση των τότε αυτοδιοικητικών, αλλά και η ουσιαστική στήριξη μελών της τοπικής κοινωνίας.

Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο κ. Γιακαλής, ο κ. Βουνάτσος, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί θητείας του κ. Χατζηκομνηνού, Νίκος Κατράνης, η κ. Πολίτη και ο πρώην Αντιδήμαρχος Μάκης Βενέτας, κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει ενεργή η αδελφοποίηση και να αποτελέσει βάση και άλλων συνεργειών.

Κατά το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Δήμαρχο Μυτιλήνης αναμνηστικά δώρα από τον νέο Δήμαρχο του Πόρτλαντ Μαρκ Ντιον, ενώ και από την πλευρά του ο κ. Χριστόφας παρέδωσε συμβολικά δώρα προς τον ομόλογό του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.