Δευτέρα 15.08.2022

Μαριά Κακαλή στο Lesvos Pen “Όσοι αγαπούν τη φύση, τον ήλιο, τη θάλασσα, το περπάτημα, το ποδήλατο στο βουνό, είμαστε σίγουροι πως θα περάσουν φανταστικά στον Άγιο Ευστράτιο”

Το Lesvos Pen φιλοξενεί τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου ,κ.Κακαλή Μαρία, ή οποία μας ενημερώνει για την καλοκαιρινή περίοδο και μας καλεί να επισκεφτούμε το όμορφο νησί του Αγίου Ευστρατίου,  !

 

  1. Έχοντας ως δεδομένο ότι η τουριστική ανάπτυξη του Αγίου Ευστρατίου κάθε χρόνο μεγαλώνει, πείτε μας τι αριθμό επισκέψεων αναμένεται στο νησί φέτος;

Το νησί του Αγίου Ευστρατίου τα τελευταία χρόνια γίνεται πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν να επισκεφθούν τον τόπο μας. Οι ετεροδημότες μας είναι ένας μεγάλος αριθμός που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας, και έτσι τα κλειστά σπίτια ανοίγουν και οι γειτονιές γεμίζουν κόσμο.

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως θα φιλοξενήσουμε αρκετούς επισκέπτες  και αυτό οφείλεται αρχικά στο γεγονός πως το νησί μας είναι ένας covid free προορισμός, δεδομένου ότι το σύνολο του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, καθώς και ότι η πίεση που έλαβαν οι πολίτες της χώρας μας όλο αυτό το διάστημα ήταν πολύ μεγάλη και στόχος των περισσοτέρων είναι να ηρεμήσουν από την ένταση του δύσκολου χειμώνα. Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω πως ο Άγιος Ευστράτιος επιλέχθηκε φέτος για την πραγματοποίηση γάμων και βαφτίσεων.

Οι προβλέψεις από τις κρατήσεις είναι πολύ καλές καθώς έχουμε ενημερωθεί πως τα περισσότερα καταλύματα έχουν ήδη πληρότητα.

 

  1. Πείτε μας ποια είναι τα βασικότερα έργα υποδομών και τουρισμού που θα θέλατε να προχωρήσετε για να μπορέσετε να έχετε αύξηση του τουριστικού προϊόντος στον Άγιο Ευστράτιο;

Στόχος είναι η αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, όλο το νησί είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, οπότε καταλαβαίνεται πως το σύνολο του δικτύου είναι αγροτικοί χωμάτινοι δρόμοι. Με στόχο την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών κτηνοτρόφων και των επισκεπτών μας που θέλουν να περιηγηθούν στο νησί μας, η εύρεση λύσης για την ασφαλή μετακίνησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Ήδη εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για αποκατάσταση τμήματος αγροτικού οδικού δικτύου που συνδέει τον οικισμό με το Φυλάκιο της ΔΑΝ Αγίου Ευστρατίου και αισιοδοξούμε πως σύντομα θα ξεκινήσουν και τα έργα.  Για το υπόλοιπο τμήμα ήδη είμαστε σε συνεννόηση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί είναι και το έργο που αφορά την ανάδειξη και αποκατάσταση οικολογικών μονοπατιών, έργο ενταγμένο στο LEADER, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα στους περιπατητές να δουν την παρθένα ομορφιά του τόπου μας, να περιηγηθούν στο δάσος της βελανιδιάς και να έρθουν σε επαφή με το φυσικό πλούτο του νησιού μας.

Επιπλέον, εξαιρετικής σημασίας για τη ανάπτυξη του νησιού είναι το έργο της αποκάλυψης των κοινοχρήστων χώρων του παλαιού οικισμού – δημιουργία δανειοθαλάμου, έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και για το οποίο υπάρχει μελέτη, η οποία ελέγχεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Επαρχείου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσουμε να έχουμε ανάδοχο μέσα στο φθινόπωρο. Μέσα από το έργο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο και στους δημότες του να ανακαλύψουν τον Παλαιό Οικισμό, να χαράξουν τα δίκτυα (ύδρευση –αποχέτευση – ηλεκτροφωτισμός) και στο μέλλον να επενδύσουν όσοι το επιθυμούν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το πρόγραμμα Πράσινο Νησί – Αη Στράτης, είναι ένα έργο με μεγάλο ενδιαφέρον και θα δώσει νέες ευκαιρίες στο νησί μας, στόχος του οποίου είναι η ενεργειακή αυτονομία του νησιού με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 85%.  Από το Σεπτέμβρη ξεκινούν τα έργα που αφορούν την κατασκευή του υβριδικού σταθμού, τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας και των φωτοβολταΪκών καθώς και την κατασκευή του δικτύου τηλεθέρμανσης. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο μπορούμε να αναδείξουμε ολοκληρωμένα το νησί μας.

  1. Τί μπορεί να συνδυάσει κάποιος με την επίσκεψή του στο νησί του Αγίου Ευστράτιο; Τι θα του προτείνατε να δει;

Το νησί μας όπως άλλωστε ήδη γνωρίζετε, ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές. Όσοι αγαπούν τη φύση, τον ήλιο, τη θάλασσα, το περπάτημα, το ποδήλατο στο βουνό, είμαστε σίγουροι πως θα περάσουν φανταστικά.

Ο Άγιος Ευστράτιος όμως δεν είναι μόνο αυτό, έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Στο νησί μας βρίσκεται το Μουσείο Δημοκρατίας, το οποίο φιλοξενεί όλο το κομμάτι της ιστορίας που έχει σχέση με τους χώρους που κρατούνταν οι πολιτικοί εξόριστοι. Μέσα από την περιήγησή του ο επισκέπτης μαθαίνει όχι μόνο την ιστορία του τόπου μας αλλά της Ελλάδας. Το εκκλησάκι του Αη Μηνά, συνδέεται με αυτό το κομμάτι της ιστορίας, καθώς εκεί βρίσκονται τα λείψανα των πολιτικών κρατουμένων που πέθαναν από την πείνα, γιατί προτίμησαν το θάνατο από τη δήλωση μετάνοιας.

Ο καστρότοιχος που βρίσκεται στο λιμάνι θα χαρίσει στους επισκέπτες μας εξαιρετικές εικόνες από το ηλιοβασίλεμα.

Το δάσος του βελανιδιάς, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, οδηγεί τους επισκέπτες στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, στο Αλονίτσι, όπου υπάρχουν απομεινάρια από παλαιότερο οικισμό. Εκεί κοντά βρίσκεται η Σπηλιά του Αη Στράτη, όπου μόνασε, καθώς και το ξωκκλήσι του Αγίου.

Άγιος Μηνάς 

Μουσείο Δημοκρατίας 

Σπηλιά Αγίου Ευστρατίου

Δάσος

Παραλία Αλονίτσι

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκεται το Μνημείο Νικολάου Σιαλμά, του Έλληνα πιλότου της πολεμικής αεροπορίας, το σκάφος του οποίου προσέκρουσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια τα αερομαχίας.

Μνημείο Σιαλμά

 

Αυτά είναι κάποια από τα σημεία που προσελκύουν κόσμο, γενικά όμως το νησί έχει πολύ όμορφες γωνιές, από το βορειότερο έως το νοτιότερο άκρο του οι εικόνες είναι μαγευτικές, και περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

  1. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που συναντάτε φέτος μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου;

Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο νησί μας αφορά το κομμάτι της υγείας. Συγκεκριμένα, έπειτα από τη λήξη των συμβάσεων των δύο αγροτικών ιατρών, αυτή τη στιγμή οι ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται από τις δύο νοσηλεύτριες και μία αγροτική ιατρό, η οποία εστάλη από το νοσοκομείο Λήμνου. Για αυτό το λόγο ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Διοικητή του νοσοκομείου Λήμνου κύριο Κανταρά, για την υποστήριξη και τη συνεχή συνεργασία με το Δήμος μας. Πρέπει όμως να τονίσουμε το εξής, επειδή οι ανάγκες και των δύο νησιών είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτή την περίοδο πρέπει η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο να ρίξει το βάρος του στην περιοχή μας και να επισπεύσει τις διαδικασίες τοποθέτησης του ιατρικού προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες, καθώς η ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων είναι τεράστια.

  1. Ποια μέτρα τηρούνται στο νησί στο πλαίσιο του ιού covid-19;

 

Το νησί μας αποτελεί έναν covid free προορισμό, καθώς όπως έχει ήδη ειπωθεί, το σύνολο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για εφησυχασμό, ακολουθούμε τα μέτρα και εφαρμόζουμε τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για το καλό όλων.

 

Κλείστε μας με μία ευχή για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο

Παραλία ΦΤΕΛΙΟ

Ελπίζω και εύχομαι το φετινό καλοκαίρι να θυμίσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες τα προηγούμενα καλοκαίρια, πριν τον ιό, να απολαύσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, την περίοδο παραμονής τους στον τόπο μας και να μεταφέρουν αυτή τους την εμπειρία. Γιατί όσο και να διαφημίσουμε και να προωθήσουμε το νησί μας, ο επισκέπτης είναι αυτός που θα μεταφέρει την εμπειρία και τι αποκόμισε από τις διακοπές του.

 

πηγή φωτογραφιών: Δήμος Αγίου Ευστρατίου

https://www.facebook.com/dimosagiouefstratiou

https://www.instagram.com/dimos_agiou_efstratiou/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ