Παρασκευή 24.03.2023

Συντάξεις: Εξτρα αυξήσεις από φέτος στους ένστολους

Υψηλότερες συντάξεις κατά 26 ευρώ ως και 138 ευρώ το μήνα στα καθαρά ποσά (ως 170 ευρώ στα μικτά) αρχίζουν να παίρνουν από φέτος οι στρατιωτικοί που βγαίνουν στη σύνταξη κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που ψηφίστηκαν με το νόμο 4915/2022.

Με τις διατάξεις των άρθρων 66-70 του νόμου επήλθαν ουσιώδεις αλλαγές στις κρίσεις και ειδικότερα στα όρια ηλικίας για την αποστρατεία, καθώς θεσπίστηκε η παραμονή σε υψηλότερο βαθμό για 1 ως 2 έτη, ενώ η αποχώρηση με τα νέα όρια ηλικίας συνδυάζεται απαραίτητα με 35ετή υπηρεσία.

Ο νόμος ισχύει από 24/3/2022 (που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ) και ουσιαστικά εντός του Μαρτίου του 2023 συμπληρώνεται ένας χρόνος για όσους πρόκειται να αποστρατευτούν έχοντας συμπληρώσει το 1ο από τα 2 έτη παραμονής στο βαθμό με τον οποίο θα μπορούσαν να αποστρατευτούν.

Στην πράξη, ένας στρατιωτικός που θα έβγαινε πέρυσι, έχοντας συμπληρώσει το παλιό ηλικιακό όριο, μπορεί να βγει φέτος με υψηλότερη σύνταξη κάνοντας χρήση των νέων διατάξεων.

ADVERTISEMENT

Η ρύθμιση αφορά στα όρια ηλικίας αποστρατείας για το σύνολο των αξιωματικών των Ε.Δ. βαθμών υποστράτηγου έως συνταγματάρχη και αντιστοίχων, τα οποία και διαμορφώνονται ως εξής:

 1. Στο 60ό έτος για συνταγματάρχες, πλοιάρχους, σμηνάρχους (αντί του 58ου). Παραμονή στο βαθμό για 2 έτη.
 2. Στο 61ο έτος για ταξίαρχους Στρατού Ξηράς, αρχιπλοιάρχους, ταξίαρχους Πολεμικής Αεροπορίας (αντί του 59ου). Παραμονή στο βαθμό για 2 έτη.
 3. Στο 61ο έτος για υποστράτηγους, υποναύαρχους, υποπτέραρχους (αντί του 60ού έτους). Παραμονή στο βαθμό για 1 έτος.
 4. Στο 65ο έτος (αντί του 63ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του υποστράτηγου, υποναύαρχου, υποπτέραρχου. Παραμονή στο βαθμό για 2 έτη.
 5. Στο 64ο έτος (αντί του 62ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του ταξιάρχου, αρχιπλοιάρχου, ταξιάρχου Πολεμικής Αεροπορίας. Παραμονή στο βαθμό για 2 έτη.
 6. Στο 63ο έτος (αντί του 61ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του συνταγματάρχη πλοιάρχου, σμηνάρχου. Παραμονή στο βαθμό για 2 έτη.

Για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος προβλέπεται η παραμονή στο βαθμό ως 5 έτη. Ανάλογα με το βαθμό, τα όρια ηλικίας αποστρατείας για τους ένστολους του Θρησκευτικού Σώματος διαμορφώνονται ως εξής:

 1. Στο 61ο έτος (αντί του 56ου) με βαθμό αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
 2. Στο 60ό έτος (αντί του 55ου) με βαθμό ταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
 3. Στο 59ο έτος (αντί του 54ου) με βαθμό λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
 4. Στο 58ο έτος (αντί του 53ου) με βαθμό υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
 5. Στο 58ο έτος (αντί του 53ου) με βαθμό ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
 6. Στο 64ο έτος (αντί του 61ου) με βαθμό ταξιάρχου και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
 7. Στο 63ο έτος (αντί του 60ού) με βαθμό συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.

Αμετάβλητα παραμένουν τα ηλικιακά όρια αποστρατείας για τους παρακάτω βαθμούς:

* Ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι, ανθυποσμηναγοί, 53ο έτος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ