Τετάρτη 27.09.2023

Συντάξεις και εφάπαξ εξπρές στο δημόσιο – Πώς θα μειώσουν τις καθυστερήσεις οι ασφαλισμένοι

Σύνταξη και εφάπαξ σε χρόνο-ρεκόρ απονέμει ο ΕΦΚΑ για 7 στις 10 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του Δημοσίου, οι οποίες διεκπεραιώνονται με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, ακόμη και με χρόνους διαδοχικής ασφάλισης, σε Ταμεία εκτός Δημοσίου, όπως ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ.

Με την έκδοση της κύριας σύνταξης για 7 στις 10 νέες αιτήσεις του Δημοσίου ξεκλειδώνει η πληρωμή του εφάπαξ εντός δύο μηνών και ακολουθεί η απονομή της επικουρικής σύνταξης, η οποία εκδίδεται σε λιγότερο από 3 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία απονομών νέων συντάξεων που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο «Ε.Τ.», τον Μάιο υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ 800 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από δημοσίους υπαλλήλους και ήδη για τις 650 έχει εκδοθεί η οριστική κύρια σύνταξη, με την πρώτη πληρωμή στο τέλος Ιουνίου. Η επίδοση του Μαΐου δείχνει ότι η σύνταξη εκδόθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για το 81% των νέων αιτήσεων.

Τον Απρίλιο από τις περίπου 1.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του Δημοσίου βγήκαν εντός του μήνα οι 500, δηλαδή το 50% εκδόθηκε με μηδενική καθυστέρηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ