Πέμπτη 30.06.2022

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές τον Σεπτέμβριο βλέπει ο Τσίπρας – Τα πρόσωπα του Εκτελεστικού Γραφείου

Την Έφη Αχτσιόγλου, την Ρένα Δούρου και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσουν το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, πέραν από τους γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο, και την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος.

Το Εκτελεστικό Γραφείο θα ασχολείται με την καθημερινή λειτουργία παρακολούθησης της πολιτικής του κόμματος.

Κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα», κάνοντας την εκτίμηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές το Σεπτέμβριο για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την ενεργοποίηση των μελών, την ανάληψη καθηκόντων από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, συγκρότηση των ψηφοδελτίων μέχρι τέλη Ιουλίου, καθώς και μεγαλύτερη διείσδυση στη νεολαία, στο συνδικαλισμό και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Ζήτησα να συνεδριάσει άμεσα η νέα Πολιτική Γραμματεία γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να αναδιατάξουμε άμεσα το κόμμα και να προχωρήσουμε σε χρεώσεις καθηκόντων τόσο στην ΠΓ όσο και στην Κεντρική Επιτροπή. Πρέπει να βάλουμε άμεσα μπροστά την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Και, φυσικά, να εντείνουμε το σχεδιασμό πολιτικής με το βλέμμα προς τα έξω, προς την κοινωνία και όχι προς τα μέσα, όχι ενδοσκόπηση.

Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κοινωνική κρίση που θα φέρει σύντομα και πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή κοινωνική αμφισβήτηση, αλλά και με πρωτοφανή μιντιακή στήριξη.

Τα σημάδια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι εμφανή, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και οργανωτικά και προγραμματικά. Θα νικήσουμε στις εκλογές, αλλά χρειάζεται δουλειά και σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι αναγκαία γιατί έχουμε εισέλθει σε μία κοινωνική κρίση διαρκείας που οφείλεται σε αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον παραλογισμό αποφάσεων της ΕΕ, στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετατρέπεται σε συνολική κρίση της Ευρώπης μέσα από τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τις πολιτικές διαρκούς όξυνσης των ανισοτήτων και τις εγκληματικές επιλογές στην ενέργεια από τον κ. Μητσοτάκη εντείνουν την κοινωνική κρίση στη χώρα μας.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τριπλή πίεση από τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς ρεύματος (αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη), τη δραματική μείωση του τζίρου λόγω της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων (18% σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ), και την συσσώρευση νέων χρεών που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι παντελώς αδύναμα πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες, αφού το οικογενειακό εισόδημα δεν φθάνει πλέον ούτε μέχρι την τρίτη εβδομάδα του μήνα.

Αλλά και η μεσαία τάξη, τα λεγόμενα μεσοστρώματα για τα οποία δήθεν κοπτόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης.

Μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα, να είστε σίγουροι ότι ένας είναι ο δρόμος για τη νίκη μας από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα στους πολίτες, σε όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη με την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Ακόμα τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει, ούτε εμείς ούτε οι πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής της κρίσης.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει ατζέντα από την σαρωτική ακρίβεια που καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολιτών, επενδύει σε τεχνητή ένταση και ψευδεπίγραφα λαϊκιστικά διλήμματα. Καλλιεργεί την ένταση στα πανεπιστήμια και ακολουθεί γενικευμένη στρατηγική όξυνσης για να κρύψει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος έθεσε τρεις προτεραιότητες για το κόμμα:

  1. H οργανωτική ανασυγκρότηση. Πώς, δηλαδή, θα ενταχθούν στις γραμμές του τα 110.000 νέα μέλη που ήρθαν στις εσωκομματικές κάλπες, πώς θα έχουν μία διαρκή κι αμφίδρομη σχέση κι επαφή μαζί τους, πώς θα γίνουν οι πολλαπλασιαστές του μηνύματος του κόμματος στην κοινωνία και τους χώρους τους. Γι’ αυτό το λόγο ένα από τα στοιχήματα είναι η ψηφιοποίηση της οργανωτικής δουλειάς.
  2. Η συγκρότηση ισχυρών κι ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων.

«Οφείλουμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχουμε ανακοινώσει τον βασικό κορμό των ψηφοδελτίων μας».

  1. Η ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, στη βάση των 5+ 1 προγραμματικών δεσμεύσεων του συνεδρίου.

«Στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτέμβρη, θα πρέπει να ανακοινώσουμε ένα δομημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κατανοήσει τι θα σημαίνει στη ζωή και στην καθημερινότητά του η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και η προοδευτική κυβέρνηση. Παράλληλα με αυτές τις άμεσες προτεραιότητες πρέπει να ενισχύσουμε τη δουλειά που γίνεται σε τρία κομβικά πεδία: Στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου θα πρέπει έγκαιρα να αναδείξουμε υποψήφιους και συνδυασμούς», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα προτείνει να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το επόμενο χρονικό διάστημα και, παραλλήλως, να οργανωθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Αυγούστου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς την Πολιτική Γραμματεία, θα συνεδριάζει σε σταθερή βάση μία φορά το μήνα, εκτός από έκτακτες συνεδριάσεις ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Σβίγκου θα έχει το επόμενο χρονικό διάστημα ατομικές συνεργασίες με όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να αναλάβουν όλοι χρεώσεις και καθήκοντα.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να δοθούν χρεώσεις και σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ