Τετάρτη 07.06.2023

ΣΥΡΙΖΑ: «Κωλοτούμπα» από Τσακαλώτο και Δραγασάκη για «κυβέρνηση ηττημένων» – Τα «γυρίζουν» μετά το… άδειασμα της Κουμουνδούρου

Ξεκάθαρες αποστάσεις από τις χθεσινές δηλώσεις Δραγασάκη και Τσακαλώτου, που φάνηκαν θετικοί σε «κυβέρνηση ηττημένων» με Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη , ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα στις εκλογές, πήραν σήμερα πηγές της Κουμουνδούρου.

«Η θέση μας είναι μία, ξεκάθαρη και σαφώς διατυπωμένη από τον πρόεδρο. Κυβέρνηση νικητών και όχι ηττημένων. Η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση νικητών. Μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση», ανέφεραν οι πηγές της Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, μετά τις εκλογές του Μαΐου με απλή αναλογική, είναι ένα σενάριο που τρομάζει τον κόσμο και προκαλεί ενδεχομένως αναταραχή στην αγορά. 


 

«Κυβίστηση» από Τσακαλώτο και Δραγασάκη

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέκρουσαν πρύμναν το «άδειασμα» των… συντρόφων τους με σημερινές τους δηλώσεις. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τη σχετική συζήτηση για «κυβέρνηση ηττημένων» στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ν.Δ.

«Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Ν.Δ. προσπαθεί από χθες να απομονώσει μια αποστροφή στην τηλεοπτική μου συζήτηση με τον κ. Μαγγηριάδη για να βγάλει συμπεράσματα που δεν ισχύουν. Μεταξύ άλλων μιλήσαμε για συσχετισμούς και εκλογικά μαθηματικά. Εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα. Γι’ αυτό όλοι παλεύουμε γι’ αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

tsakalatos


«Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον πρώτο. Έτσι αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση. Άρα μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επομένη των εκλογών. Με αλλά λόγια, μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία συνθήκη για να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη», υποστήριξε στη συνέχεια.


 

Τα μάζεψε σήμερα και ο Δραγασάκης

Ο κ. Δραγασάκης συμμετείχε σήμερα το πρωί σε πάνελ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Αναφερόμενος στο θέμα συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αθροίζουν πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, ασχέτως του τι λέει ο κ. Τσίπρας, θα την κάνουν την προσπάθεια να κάνουν κυβέρνηση».

Ειδικότερα ο κ. Δραγασάκης, επιχειρώντας να «μαζέψει» το θέμα που προέκυψε για «κυβέρνηση ηττημένων», έκανε λόγο για θεωρητική συζήτηση στην οποία συμμετείχε. Προσπαθώντας να εξηγήσει και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γεωργιάδη, είπε: «Σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων […], εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, όμως, έχεις δίκιο να με ρωτάς (απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη), τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».


Απέκλεισε την «κυβέρνηση ηττημένων» και ο Βαρουφάκης

Τα σενάρια συμμετοχής σε συγκυβέρνηση ηττημένων έσπευσε να αποκλείσει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 διευκρίνισε: «Σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς».

Στην ερώτηση, δε, αν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού – 5 σημείων κατά τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων, άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μία τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα»


«Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός»

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις Δραγασάκη-Τσακαλώτου σχετικά με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η άρνησή του στηρίζεται σε δύο σημεία: «Η πρώτη διάσταση αφορά στους λόγους για τους οποίους το παράθυρο έχει κλείσει και δεν ξανανοίγει μετά τις εκλογές. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που, συμφωνείτε-διαφωνείτε μαζί μας, το έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μία συνέπεια. Αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και αυτά που λέμε τα πιστεύουμε, χρόνια τώρα και δεν αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκυρίες. Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, θεωρούμε ότι είναι συνώνυμη με τη Δημοκρατία, όμως η απλή αναλογική για να τιμηθεί πρέπει να τιμηθεί στην πράξη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ξεκάθαρο, ολιγαρχικό για εμάς, απαράδεκτο, μνημονιακό πρόγραμμα αλλά ξέρεις τι, κι εμείς, οι υπόλοιποι, οι οποίοι πιστεύουμε στην απλή αναλογική, έχουμε μία ιερή υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να τους πούμε: η διαφορά μας με τον Μητσοτάκη είναι για τα κόκκινα δάνεια, θα κάνουμε το α, β, γ, για το χρηματιστήριο ενέργειας το τάδε, τον ΦΠΑ δεν θα τον κρατήσουμε στο 24% θα τον πάμε στο τάδε τοις εκατό, την προπληρωμή φόρου θα την αλλάξουμε και θα την κάνουμε έτσι. Μετά τις εκλογές σε 2,5 μέρες δεν προλαβαίνεις ούτε τα υπουργεία να μοιράσεις, και εμείς δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να πάρουμε ένα υπουργείο, το έχουμε αποδείξει το βράδυ του δημοψηφίσματος».

«Εμείς δύο χρόνια προσκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, όποιον θέλει να μιλήσουμε για τα πράγματα που αφορούν στους πολίτες, όχι για το πώς θα μοιράσουμε τα υπουργεία μεταξύ μας. Να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης στα βασικά ζητήματα της χώρας. Όταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα και λέει “καμία συζήτηση, ελάτε μετά”, ουσιαστικά μας λέει “ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω πρωθυπουργός”. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια»

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απάντησε και στο ενδεχόμενο δίλημμα που θα του τεθεί από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: «Ή κάνουμε κυβέρνηση ή κυβερνά ο Μητσοτάκης», λέγοντας: «Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί εκείνος να λέει άλλα πράγματα μετεκλογικά από αυτά που λέει προεκλογικά, εμείς δεν το κάνουμε αυτό».

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη «αλλά χωρίς εμάς. Για σκεφτείτε το, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πέραν των προσωπικών διαφορών και αντεγκλήσεων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Είναι πολύ μικρές. Έχω κάτσει σχεδόν 4 χρόνια σε αυτή τη Βουλή και παρακολουθώ πάρα πολύ προσεκτικά τις θέσεις των κομμάτων, όχι τις κοκορομαχίες αλλά την ουσία, τι λένε για το χρηματιστήριο ενέργειας, λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα…»

Ζαχαριάδης: Δεν μας αφορούν σενάρια κυβέρνησης των ηττημένων


«Δεν μας αφορούν σενάρια κυβέρνησης των ηττημένων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, σημειώνοντας πως αφορά μόνο κυβέρνηση των νικητών.Είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει μια συμμαχική κυβέρνηση που θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στεφανίδη, είπε πως είναι εκτός του ύφους, του ήθους και του στυλ που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο.Για την υπόθεση Γεωργούλη τόνισε πως από την πρώτη στιγμή το κόμμα ξεκαθάρισε πως είναι πάντα με το θύμα, όποιος κι αν είναι ο θύτης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ