Τρίτη 16.04.2024

ΣΥΡΙΖΑ: Παρέλαση υποψηφίων για τις ευρωεκλογές – Τα 400 βιογραφικά, το νέο αίμα και το «καλό ποσοστό»

Εξωστρέφεια, αλλά και «χτίσιμο του προφίλ και του Προέδρου, αλλά και του προφίλ των στελεχών και όλων ημών με την ενδεδειγμένη σοβαρότητα», όπως εξήγησε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, συνιστούν τους δύο άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής της Κουμουνδούρου για το επόμενο διάστημα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης των Ευρωεκλογών.

Ήδη, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε χθες απόντος του Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, έθεσε το κόμμα στις προεκλογικές ράγες, αρχής γενομένης από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων για την Ευρωβουλή. Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, οριστικοποιήθηκαν τόσο ο πολιτικός χαρακτήρας της διαδικασίας, όσο και τα ενδιάμεσα στάδια, καθώς οι κάλπες, δια ζώσης και ηλεκτρονικές, αναμένεται να ανοίξουν στις 14 Απριλίου.

Ήδη, κορυφαία στελέχη, με πρώτα εκείνα που μετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο, μελετούν τις τελευταίες ημέρες σε ένα μεγάλο video wall, που έχει στηθεί στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου τα 600 περίπου βιογραφικά που κατατέθηκαν, με την πρώτη «διαλογή» να ολοκληρώνεται με περίπου 400δυνητικά υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, για να «κλειδώσουν» τα ονόματα όσων τελικά θα μετάσχουν στην προκριματική διαδικασία, απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να ανταποκριθούν άμεσα σε επιστολή που θα τους αποσταλεί, όπου θα δηλώνουν σε απάντησή της πως:

· Έχουν λευκό ποινικό μητρώο

· Δεν είναι μέλη άλλου πολιτικού κόμματος

· Ενώ θα πρέπει να δηλώσουν την περιφέρεια, στην οποία επιθυμούν να κατέλθουν στις προκριματικές εκλογές.


Σημειωτέον ότι άτομο που θα συμμετάσχει στην εσωκομματική διαδικασία, θα πρέπει να επιλέξει μία μόνο από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας για να διεκδικήσει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, την στιγμή που, κατά την Κουμουνδούρου, αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην τελική επιλογή τόσο η ποσόστωση, όσο και ο πληθυσμός της κάθε γεωγραφικής περιφέρειας, ώστε να κατανεμηθούν ισομερώς οι υποψηφιότητες των προκριματικών εκλογών.

Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Αττικής θα εκλεγούν στις προκριματικές εκλογές 12 υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Επιπλέον, από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών εξαιρούνται οι δυο εν ενέργεια ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετέχουν αυτοδίκαια στο νέο ψηφοδέλτιο, ενώ από τις προκριματικές εκλογές θα αναδειχθούν 35 υποψήφιοι για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Παράλληλα, 5 υποψηφιότητες θα προταθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, με σκοπό να υπηρετηθεί ο στόχος της ποσόστωσης, αλλά και η εκπροσώπηση ορισμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, χωρίς οι θέσεις αυτές να κατευθυνθούν σε «celebrities», σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Μητρώο μελών
Την ίδια ώρα, στις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου θα ψηφίσουν πλην των μελών και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όποτε δημιουργείται και «Μητρώο φίλων» του κόμματος, το οποίο προβλέπεται και από το Καταστατικό.

Όσον αφορά στην ψηφοφορία, αυτή θα διεξαχθεί και με ηλεκτρονικό τρόπο και με κάλπη. Για την ηλεκτρονική ψήφο, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στον isyriza και όσοι θέλουν να ψηφίσουν με ηλεκτρονική ψήφο θα συμπληρώνουν ημέρες πριν μια αίτηση, όποτε θα αφαιρείται το όνομα τους από τον εκλογικό κατάλογο στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα, ώστε να υπάρχει το αδιάβλητο.

Δύο κάλπες

Με δεδομένο, πάντως, ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει κατατεθεί βάσει νόμου ως τις 19 Απριλίου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν τελικά στις προκριματικές εκλογές. Επί της διαδικασίας, οι φίλοι του κόμματος θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη κάλπη, διαφορετική από αυτή των μελών του κόμματος, με αποτέλεσμα να στηθούν τελικά το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου, δύο διακριτές κάλπες. Επιπλέον, στον iSyriza θα αναρτηθούν και τα αναλυτικά βιογραφικά των υποψηφίων που θα επιλέγουν για τις προκριματικές εκλογές, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται αρκετοί ακαδημαϊκοί, νέοι επιχειρηματίες, αθλητές, αλλά και απόδημοι Έλληνες, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τρεις από τις θέσεις του ψηφοδελτίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νέο «αίμα» στα think tanks

Εκτός από τους περίπου 400 υποψήφιους για την Ευρωβουλή, ένας όγκος εκατοντάδων βιογραφικών συγκεντρώθηκε τους τελευταίους μήνες και για την συγκρότηση των «δεξαμενών σκέψης» (think tanks) της Κουμουνδούρου, με στόχο να αναζωογονηθούν οι θέσεις του κόμματος, ιδίως σε κρίσιμα πεδία πολιτικής.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τα think tanks της Παιδείας, της Έρευνας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Τεχνολογίας και της Ενέργειας, ενώ έπεται η «δεξαμενή σκέψης» για την Άμυνα, σε σύνολο 29 τομεακών think tanks που έχουν σχεδιαστεί, επί της αρχής.

«Καλό ποσοστό»

Ικανοποιημένα εν μέρει από τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν χθες και την πολιτική επικαιρότητα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Αφορμή, για να επαναλάβουν πηγές της Κουμουνδούρου ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αντιβαίνει στο Άρθρο 16 του Συντάγματος, όπως τονίστηκε, υπήρξε η τοποθέτηση του Βουλευτή Κιλκίς, Πέτρου Παππά, ο οποίος δήλωσε πως «όταν τελούνται παράνομες πράξεις», να παρεμβαίνει η Αστυνομία.

Π. Παππάς: Δεν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις. Η Αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει.Η παραπάνω αποστροφή προκάλεσε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, την παρέμβαση των Αλέκου Φλαμπουράρη, Όλγας Γεροβασίλη και Διονύση Τεμπονέρα, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η επίσημη θέση του κόμματος απέναντι στο ζήτημα.

Ο ρεαλισμός, άλλωστε, όπως και η αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αποτελούν «αγκάθια» που η Κουμουνδούρου αγνοεί στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, αλλά μάλλον το αντίθετο. «Θεωρούμε ότι η δεύτερη θέση τείνει να κλειδώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θεωρούμε ότι όλα έχουν τελειώσει στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της επανάπαυσης. Στην πολιτική όλα μπορεί να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Εξάλλου ο στόχος μας δεν είναι μόνο η δεύτερη θέση» ανέφερε χθες, μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, για να προσθέσει πως «ο στόχος μας είναι και ένα καλό ποσοστό». «Και γι’ αυτό θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι μπορούμε και καλύτερα, μπορούμε περισσότερο και ότι έχουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα να αντιπαραβάλλουμε απέναντι στο κυβερνητικό πρόγραμμα και στα προγράμματα των άλλων κομμάτων», κατέληξε η κ. Κεχαγιά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ