Τετάρτη 29.11.2023

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς εξηγούν συνεργάτες του Κασσελάκη τις μαζικές διαγραφές – “Είχαν βρει μέχρι και όνομα νέου κόμματος”

Ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε χθες το βράδυ την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη της «Ομπρέλας»,  παραπέμποντας τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής.

Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη σφραγίδα της διάσπασης στο κόμμα του, αφού τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν πολλές και σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της  εσωκομματικής αντιπολίτευσης.  Είναι, άλλωστε, άγνωστο το πώς θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Κεντρική Επιτροπή στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Δεδομένη η διάσπαση μετά τις διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα – Νέο κόμμα στα σκαριά από την “Ομπρέλα” – Όλο το σχέδιο

Συνεργάτες Κασσελάκη: “Είχαν βρει μέχρι και όνομα νέου κόμματος”

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσε να μην αντιδράσει από τη στιγμή που αυτά τα τρία στελέχη με τις δηλώσεις τους δημιούργησαν ένα κλίμα τοξικότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφέρουν και το όνομα του νέου κομματικού φορέα τον οποίο θα φτιάξουν για να κατέβουν στις εκλογές.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θύμιζαν, μάλιστα, την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα της αποπομπής του Στέφανου Τζουμάκα, όπου μεταξύ άλλων είχε πει: «Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ».

Διαβάστε ακόμα: “Καζάνι που βράζει” ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιδράσεις για τον Κασσελάκη, οι παραιτήσεις, οι διαγραφές και το νέο κόμμα από τους διαφωνούντες

“Έθεσαν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ”

Ο Στέφανος Κασσελάκης όταν πληροφορήθηκε τα όσα είχαν πει τα τρία αυτά στελέχη δημοσίως αντέδρασε έντονα και με ανάρτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο απ’ όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μας “πνίγουν” με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως “Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ” κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λυπάμαι  ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας στερήσουν την επόμενη. Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας». 

Πηγές του κόμματος, τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέφεραν ότι «ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση (έθεσαν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ) και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες».

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: “Ο κόσμος με εξέλεξε, σε αυτόν λογοδοτώ και σε όποιον αρέσει”

Το κείμενο της “Ομπρέλας”

Σε αυτή την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ρόλο έπλεξε και το κείμενο της «Ομπρέλας» το οποίο φέρει τις υπογραφές των Τσακαλώτου-Φίλη-Σκουρλέτη και με το οποίο προαναγγέλλεται η έξοδός τους από το κόμμα, ενώ χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για τον νέο πρόεδρο (όπως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη»), αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να τον κατονομάζουν.

Στο κείμενο μεταξύ αλλων αναφέρεται: «Οι εξελίξεις διαψεύδουν καθημερινά και τις πιο καλοπροαίρετες διαθέσεις. Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες κι εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, είχε μια οπερετική απόληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων. Αντί γι’ αυτό, με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση επανάληψης των ίδιων επιλογών που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα. Η πιο διαχειρίσιμη εκλογική ήττα του 2019 αντιμετωπίστηκε με μια φυγή τάχα προς τα εμπρός, που κατέληξε σε μια ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατραπεί στη “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”. Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία έως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται. ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”. Είμαστε όλοι/-ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των “από κάτω”, αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ