Κυριακή 28.05.2023

Τ. Αβραντίνης: Ομολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση πολιτών και μερισμάτων

Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Γ. Δραγασάκη εξαπολύει μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο γνωστός δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αυξήσει τη φορολογία των μερισμάτων, καθιστώντας, για ακόμη μία φορά, τη χώρα «πρωταθλήτρια» στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

Ο κ. Αβραντίνης στην ανάρτησή του υπενθυμίζει μια πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες» και επισημαίνει σχετικά:

«Η προεκλογική αυτή δήλωση αποτελεί ομολογία των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ποτέ επιστρέψει στην εξουσία να αυξήσει τη φορολογία των μερισμάτων και να ξανακάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια της υπερφορολόγησης των πολιτών, όπως ήταν μέχρι το 2019. Αυτό που είναι αδύνατον να κατανοήσουν οι οικονομολόγοι της Αριστεράς είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος που αρπάζει το αδηφάγο και σπάταλο κράτος μέσω των φόρων, εάν το κρατούσαν τα άτομα ή οι επιχειρήσεις θα το επένδυαν ξανά ή θα το αποταμίευαν. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση το όφελος για την οικονομία είναι ασύγκριτο. Αύξηση των φόρων σημαίνει οικονομική ύφεση».

«Η πολιτική που εισηγείται ο κ. Δραγασάκης είναι πολιτική εναντίον της παραγωγικότητας της οικονομίας, των επενδύσεων και της συσσώρευσης κεφαλαίου», επισημαίνει ο Τάσος Αβραντίνης.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2019 μείωσε με τον νόμο 4603/2019 το φόρο μερισμάτων από 15% σε 10%».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το επιχείρημα του Γ. Δραγασάκη καταρρίπτεται «από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ που για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν πόσο δίκιο είχε ο Λάφερ με την περίφημη καμπύλη του».

Παραθέτει, μάλιστα, κι έναν πίνακα, βάσει του οποίου «αποδεικνύεται ότι η μείωση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά 50% της φορολογίας μερισμάτων (από 10% στο 5%) μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν τριπλασίασε τα έσοδα του δημοσίου από 1,16 δισ. ευρώ σε 3,93 δισ. ευρώ και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ