Παρασκευή 21.06.2024

Taste Atlas: Τρία ελληνικά πιάτα στη λίστα με τις καλύτερες συνταγές με χοιρινό κρέας στον κόσμο

Στην πρώτη δεκάδα το κοντοσούβλι – Δείτε πού κατατάσσονται οι άλλες δύο παραδοσιακές συνταγές

Τρία ελληνικά πιάτα περιλαμβάνει η λίστα που δημοσιεύει το Taste Atlasμε τις 50 καλύτερες συνταγές χοιρινού κρέατος στον κόσμο, με ένα από αυτά μάλιστα να βρίσκεται στην πρώτη 10άδα.

Την πρώτη θέση στον κατάλογο που δημοσίευσε ο λογαριασμός του Taste Atlas στο Instagram και αποτελεί το όνειρο για κάθε λάτρη χοιρινού καταλαμβάνει η κολομβιανή Lechona, ένα γουρουνόπουλο γεμιστό με κρεμμύδια, αρακά, ρύζι και φρέσκα μυρωδικά, που ψήνεται ολόκληρο.

H πρώτη ελληνική συνταγή της λίστας, την οποία συναντάμε στην όγδοη θέση, είναι το κοντοσούβλι. Στο site περιγράφεται ως ένα παραδοσιακό πιάτο της χώρας μας, το οποίο αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος, μαριναρισμένα σε ένα μείγμα μυρωδικών και μπαχαρικών, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται περασμένα σε σούβλα, όπως ο γύρος ή το σουβλάκι. «Η μαρινάδα συχνά περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Αφού μαριναριστεί, το κρέας τοποθετείται σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα, ενώ το εσωτερικό παραμένει ζουμερό και τρυφερό».

kontosouvli

 

Λίγο πιο κάτω, στην 11η θέση της λίστας, βρίσκουμε την γουρνοπούλα. «Η γουρνοπούλα ή γουρουνόπουλο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που προέρχεται από τη Μεσσηνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καλαμάτα. Το γουρουνάκι τοποθετείται στη σούβλα και στην κοιλιά του μπαίνει ένα μείγμα αλατιού και ρίγανης. Η κοιλιά ράβεται και το γουρουνάκι ψήνεται σε δυνατή φωτιά για περίπου δέκα ώρες. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο το γουρουνόπουλο θα έχει το μισό του βάρος, όμως κανείς δεν θα παραπονεθεί αφού το κρέας του θα έχει γίνει γλυκό και η πέτσα τραγανή. Το πιάτο χρονολογείται από την εποχή της τουρκικής κατοχής», αναφέρει η περιγραφή του Taste Atlas.

pig_skewer

To τελευταίο ελληνικό πιάτο που συναντάμε στη λίστα με τις 50 κορυφαίες συνταγές με χοιρινό είναι το απάκι, που βρίσκεται στην 32η θέση. Χαρακτηρίζεται από το site ως μία κρητική λιχουδιά που συνήθως παρασκευάζεται από παστό χοιρινό φιλέτο, το οποίο καπνίζεται με συνδυασμό ξύλου και διαφόρων βοτάνων, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι ή φασκόμηλο.

«Πιστεύεται ότι αυτός ο τρόπος παρασκευής προέρχεται από τους βυζαντινούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν το κρέας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει η περιγραφή και συνεχίζει: «Αν και συνήθως τρώγεται ως μεζές, κομμένο σε λεπτές λωρίδες, το απάκι ενσωματώνεται εύκολα σε ομελέτες ή σαλάτες, ενώ μπορεί επίσης να μαγειρευτεί σύντομα και να συνδυαστεί με ζυμαρικά ή ρύζι».

apaki

Δείτε βίντεο: Taste Atlas: Τρία ελληνικά πιάτα στη λίστα με τις καλύτερες συνταγές με χοιρινό κρέας στον κόσμο

 

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.