Τετάρτη 17.04.2024

Tech & Science # Ευρωεκλογές 2024 Ευρωεκλογές: «Πόλεμος» στα fake news – Τρανταχτά παραδείγματα παραπληροφόρησης

Το Elections24Check εκπροσωπεί έναν συνασπισμό 40+ ειδησεογραφικών και ελεγκτικών οργανισμών (μεταξύ αυτών και το ellinikahoaxes.gr), που συνεργάζονται για τον έλεγχο των δεδομένων αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή βάση δεδομένων του είδους της, που θα υποστηρίζει την έρευνα και τη διασταύρωση γεγονότων σε όλο το κόσμο.

«Το Elections24Check θα παρέχει ένα σύστημα έγκυρης ανίχνευσης παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο για όλη την ήπειρο», δήλωσε ο Carlos Hernández-Echevarría, επικεφαλής του EFCSN Governance Body. «Οι συμμετέχοντες οργανισμοί διασταύρωσης των γεγονότων δεν καλύπτουν μόνο ολόκληρη σχεδόν την Ε.Ε., αλλά και την ευρύτερη κοινότητα των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό είναι σημαντικό διότι η παραπληροφόρηση ταξιδεύει ευρέως πέρα από τα σύνορα, ειδικά εν όψει των επερχόμενων εκλογών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Annette Kroeber-Riel, αντιπρόεδρος Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής της Google για την Ευρώπη, η οποία μιλώντας στο συνέδριο Fighting Misinformation Online με κύριο θέμα τις ευρωεκλογές δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πάνω σε σημαντικά ζητήματα, όπως ο επικοινωνιακός αλφαβητισμός, η εμπλοκή των πολιτών και η παραπληροφόρηση στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)».

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται είναι το prebunking («προμυθοποίηση»), το οποίο εκπαιδεύει το κοινό στο να πώς να εντοπίζει τις συνήθεις τεχνικές χειραγώγησης, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει καλύτερα την παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο. Σύντομα, μάλιστα, θα τρέξει https://blog.google/technology/safety-security/working-together-to-address-ai-risks-and-opportunities-at-msc/σχετική καμπάνια εν αναμονή των ευρωεκλογών για να πλαισιώσει και να προωθήσει τον καλύτερο «αλφαβητισμό» των Μέσων.

πηγή:www.protothema.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ