Παρασκευή 24.03.2023

Τέλος Μαρτίου αναδρομικά έως και 22.176 ευρώ – Για εκκαθάριση 29.000 επικουρικών συντάξεων – «Έναντι» για 40.000 εκκρεμείς συντάξεις μέχρι 15 Μαρτίου

Οι «μηχανές» στον ΕΦΚΑ δουλεύουν στο φουλ και έχουν εκδώσει 43.000 συντάξεις από τις αρχές του έτους σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια.

Αναδρομικά από 800 έως 22.176 ευρώ πρόκειται να λάβουν στο τέλος Μαρτίου 29.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων, οι οποίες εκκρεμούν μέχρι και επτά χρόνια, των οποίων ολοκληρώθηκε η επεξεργασία, ενώ στις 15 του μήνα θα πληρωθούν 40.000 συνταξιούχοι την ενίσχυση των 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στην έκδοση της επικούρησης.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου -με εμβόλιμη πληρωμή- πρόκειται να καταβληθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική σύνταξη και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Απολογισμός

  • Αναλυτικά, τον Ιανουάριο, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν στην οριστική έκδοση 17.000 επικουρικών συντάξεων, με την πλειονότητα των δικαιούχων να πληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου, τόσο την επικουρική τους σύνταξη όσο και τα αναλογούντα αναδρομικά.
  • Τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 26.000 επικουρικές συντάξεις και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αντίστοιχα ποσά στα τέλη Μαρτίου.
  • Αναφορικά με την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, όπως ορίζεται στον νόμο, η καταβολή της προγραμματίζεται για τις 15 Μαρτίου και δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη και θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης) και να έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022. Μάλιστα, έπειτα από νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πλήθος των δικαιούχων, δρομολογείται αμέσως η επέκταση του καταληκτικού χρονικού ορίου της αίτησης από την 1η Ιουλίου 2022 που ισχύει σήμερα στην 31η Δεκεμβρίου 2022.

Κωλύματα

Το ακριβές πλήθος των δικαιούχων προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου, αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

1. Δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή

2. Οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα, για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους, ώστε να αντιμετωπιστούν ή

3. Έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως για τη λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου, ενώ ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις, περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/3

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ