Τετάρτη 29.11.2023

Θέλει να σας χωρίσει: Υπάρχει τρόπος να το καταλάβετε τρεις μήνες νωρίτερα

Κάτι αλλάζει σε όποιον θέλει να χωρίσει και, αν η συμπεριφορά ή οι πράξεις δεν μαρτυρούν τις προθέσεις, το κάνει η γλώσσα. Σε αυτό κατέληξε πρόσφατη μελέτη που επεσήμανε τις αλλαγές στον λεκτικό κώδικα όσων επιθυμούν να αποχωρίσουν από μια σχέση, αλλαγές που εκκινούν μήνες πριν από τη ρήξη.

Για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέλυσαν 1 εκατομμύριο αναρτήσεις από 6.800 χρήστες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit και, συγκεκριμένα, το ιστορικό αναρτήσεων σε χρήστες έναν χρόνο πριν και μετά ανακοινώσουν τον χωρισμό τους στην ειδική κατηγορία r/BreakUps της πλατφόρμας.

Η ανάλυση κατέδειξε ότι η λεκτική επικοινωνία επηρεάζεται από την απόφαση του χωρισμού έως και τρεις μήνες πριν την οριστικοποίησή του, με τις αλλαγές να διαρκούν έως και έξι μήνες μετά. Οδηγός για τα πρωτότυπα συμπεράσματα δεν στάθηκαν στίχοι και και εικόνες καψούρας αλλά… οι αντωνυμίες.

Οι επικείμενοι χωρισμοί πολλαπλασιάζουν την εμφάνιση των προσωπικών αντωνυμιών «εγώ» και «εμείς», ενώ και τα δύο πρόσωπα της σχέσης υιοθετούν λιγότερο επίσημη γλώσσα, αντικαθιστώντας την με εξομολογητικό και προσωπικό ύφος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ