Σάββατο 04.02.2023

Τι απαιτεί μία δημοσκόπηση; Να μαθαίνουμε!

Σε σχέση με τελευταίες δημοσκοπήσεις… έχω να πω τα εξής:

Για να είναι έγκυρη μία δημοσκόπηση θα πρέπει να έχει τα ελάχιστα από αυτά που θα σας αναφέρω:

  • Να ξέρουμε ποιο είναι το δείγμα.. Δε γίνεται να κάνεις μία αίολη δημοσκόπηση , χωρίς να έχεις δείγμα συγκεκριμένο. Για παράδειγμα μία τηλεφωνική δημοσκόπηση σε ένα συγκεκριμένο σύνολο (μία περιφέρεια), διαφέρει από μία δημοσκόπηση στο ιντερνετ που μπορεί να ψηφίσει ο καθένας από όπου διαμένει , όταν πραγματεύονται το ίδιο θέμα που αφορά μία περιφέρεια.
  • Να ξέρουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δείγματος, δηλαδή των πολιτών που απαντούν.
  • Να ξέρουμε τί εναλλακτικές υπάρχουν. Για παράδειγμα το ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ είναι “εύηχο”, αλλά δεν μας απαντάνε οι θιασώτες πως θα επιτευχθεί; Οι μεν λένε να βγάλουν τον στόλο έξω στα σύνορα, οι δε λένε να μη φυλάμε τα σύνορα και να περνάει όποιος θέλει.. Αυτοί λοιπόν οι δύο διαφορετικοί πόλοι ψηφίζουν το ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ, αλλά εννοούν κάτι άλλο ο καθένας..
  • Το πλαίσιο μεθόδου δειγματοληψίας.. Αυτό αποτελεί και την ουσιώδη διαφορά μεταξύ μίας επιστημονικά τεκμηριωμένης έρευνας ή δημοσκόπησης σε σχέση με ένα “χύμα” ερώτημα στο facebook. Δεν μπορεί να θεωρούμε ένα ερώτημα στο facebook εγκυρότερο , από μία επιστημονική έρευνα , που έχει λάβει όλα τα παραπάνω στο σκεπτικό της, αλλά χρησιμοποιεί και την αντικειμενικότητα ως προς το επιστημονικό της υπόβαθρο..

 

Προς όλους όσους παίρνουν αυτές τις “δημοσκοπήσεις” στα σοβαρά, για να ασκήσουν πολιτική θα τους δώσω ένα μήνυμα:

“Ο Έξυπνος Παραδέχεται, Ο Πονηρός Δικαιολογείται και Ο Ηλίθιος Επιμένει.”

Δείτε σε ποια κατηγορία είστε , διότι μόνο αυτές οι τρεις κατευθύνσεις υπάρχουν…

Και επειδή δεν θα παραδεχθείτε ποτέ, ότι ένα “γκάλοπ μη επιστημονικό” στα social media δεν είναι δημοσκόπηση, μάλλον σας βλέπω στις δύο άλλες κατευθύνσεις, που και οι δύο είναι επικίνδυνες για την κοινωνία..

 

“ο Πλάτανος”

#πισω_απο_τις_πορτες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ