Πέμπτη 29.02.2024

Τι κρατάει όρθιο το μπάσκετ στη Λήμνο

Παρά την απόσυρση του Ήφαιστου από την Basket League ουδέποτε υπήρξε αμφιβολία για τις Ακαδημίες του συλλόγου και τη λειτουργία τους.

Από τη στιγμή που ο Λημνιός επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας κοινοποίησε την πρόθεσή του να αποστασιοποιηθεί από το επαγγελματικό μπάσκετ το καλοκαίρι του 2020, ο Ήφαιστος δεν μπήκε στη διαδικασία απλώς να περιμένει τα πράγματα να χειροτερέψουν και πάλι.

Η αποχώρηση του μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη παρέσυρε την ομάδα στα σχοινιά, δίχως όμως να τη ρίξει… νοκ άουτ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ήφαιστος πρόλαβε να κάνει θόρυβο στην Basket League έστω και αν αγωνίστηκε μόλις δυο χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και πλέον οι Ακαδημίες του αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα για ένα καλύτερο μπασκετικό μέλλον στο νησί του βορείου Αιγαίου, έχοντας ως αφετηρία το κλειστό «Νίκος Σαμαράς».

Η οικογένεια Μπούμπουρα είχε κάνει μια τρομερή επένδυση στον Ήφαιστο, όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αφιερώνοντας απίστευτες εργατοώρες ώστε να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και η Λήμνος να καταφέρει να φιλοξενήσει μια ομάδα επιπέδου Α1.

Στο τέλος της ημέρας, υπήρχε μια απόλυτα ομαλή και εύρυθμη λειτουργία με την καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ανθρώπων. Παρά, λοιπόν την απόσυρση του Ήφαιστου από την Basket League, ουδέποτε υπήρξε αμφιβολία ή ενδοιασμός για τις Ακαδημίες του συλλόγου και τη λειτουργία τους. «Μπορεί η Λήμνος να μην έχει πια εκπρόσωπο στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία αλλά ο Ήφαιστος θέτει γερές βάσεις με τις υποδομές του για να επιστρέψει στο μέλλον» ανέφερε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο Παντελής Μπούμπουρας. Το μπάσκετ στο νησί συνεχίζεται, τα τμήματα υποδομών πορεύονται με το ίδιο σήμα και τα ίδια χρώματα, φτάνοντας στο σημείο να μετρούν κοντά στα 250 παιδιά, μαζί με το τμήμα βόλεϊ για κορίτσια.

Προ ημερών, μάλιστα, οι Έφηβοι του Ήφαιστου τερμάτισαν στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στο Πρωτάθλημα Εφήβων Τ.Ε.Ε.Ο.Κ. Λέσβου με ρεκόρ 7-1. Και όλα αυτά ενώ στη Λήμνο υπάρχουν 11 ομάδες ποδοσφαίρου και καμία άλλη μπάσκετ!

Το γήπεδο της Μύρινας αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη στο νησί έπειτα από τη συμμετοχή του Ήφαιστου στην Α1, αποτελώντας αθλητική κοιτίδα.

Έπειτα από την οικειοθελή αποχώρηση του προπονητή και πρώην υπεύθυνου των Ακαδημιών, Μανώλη Παπαμακάριου, προκειμένου να πλαισιώσει τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στο σταφ της Ντιναμό Βουκουρεστίου, το project τρέχει πλέον ο Μάρκος Κολώκας ως head coach, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, έχοντας στο πλευρό του τον κόουτς Νικήτα Πετρόπουλο.

Αυτή ακριβώς ήταν η μεγάλη πρόκληση όσον αφορά τον Ήφαιστο που πορεύεται πια μακριά από τους προβολείς της Basket League. Να κρατήσει αναμμένη τη σπίθα του μπάσκετ σε ένα νησί όπως η Λήμνος όπου το άθλημα ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη έννοια. Να το αγαπήσουν οι Λημνιοί και να το βάλουν στην καθημερινότητά τους ώστε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πως αξίζει να ασχολούνται και να αγαπήσουν τον αθλητισμό. Η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζητούμενο είναι τα παιδιά της Λήμνου να παραμείνουν στο μπάσκετ.

Πηγή: basket.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ