ΚΟΣΜΟΣ - 11/02/2024 - 6:00 μμ
Τι πιστεύουν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι για την προβληματική οικονομία της Κίνας
Η οικονομία της Κίνας παραπαίει. Η αγορά ακινήτων της καταρρέει, οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και η χρηματιστηριακή της αγορά έχει περάσει μια ταραχώδη πορεία μέχρι στιγμής φέτος, με τον δείκτη CSI 300 να έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του από το «peak» που είχε κάνει το 2021.
Ρίχνοντας αλάτι στην πληγή, ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης στην Κίνα) για τον Ιανουάριο, που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω πτώσης της ζήτησης.
Το πλήθος των δυσμενών στοιχείων έχει κατά συνέπεια προκαλέσει ένα κύμα σκεπτικισμού απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία χρηματοικονομικών υπηρεσιών Allianz, άλλαξε άρδην την αισιόδοξη εκτίμηση της για την κινεζική οικονομία, προβλέποντας τώρα ότι αυτή θα παρουσιάσει ανάπτυξη 3,9% κατά μέσο όρο μεταξύ 2025 και 2029. Πρόβλεψη πολύ χαμηλότερη αυτής του 5% που είχε γίνει πριν ξεσπάσει η πανδημία του COVID-19.
Ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Έσβαρ Πρασάντ, δήλωσε στο Nikkei Asia ότι «η πιθανότητα της πρόβλεψης ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει μια μέρα αυτό των ΗΠΑ μειώνεται».
Στο μεταξύ, ο κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν υπογράμμισε τις «θλιβερές» επιδόσεις του Χρηματιστηρίου της Κίνας, σε σύγκριση με εκείνες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σε ένα διάγραμμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, γράφοντας πως «δείχνει τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τριών αγορών μετοχών».
Η Κίνα, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να παραδεχθεί ότι η οικονομία της βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είχε δηλώσει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι η οικονομία της χώρας έγινε «πιο ανθεκτική και δυναμική φέτος».
Πάντως, υπάρχουν κάποια σημάδια ελπίδας για την ταλαιπωρημένη κινεζική οικονομία, όχι όμως αρκετά. Για παράδειγμα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, ενώ ο τομέας πολυτελείας της χώρας φαίνεται να ανακάμπτει.
Shutterstock
Εποχή στασιμότητας
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκαν ήταν από τις πιο αρνητικές φωνές απέναντι στην Κίνα, λέγοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εποχή στασιμότητας και απογοήτευσης. «Η Κίνα υποτίθεται ότι θα σημείωνε άνθηση μετά την άρση των αυστηρών μέτρων “μηδενικού κόστους”», έγραψε ο Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο του στους «New York Times». Αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο.
«Από την κακή ηγεσία μέχρι την υψηλή ανεργία των νέων, η χώρα αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες από όλες τις πλευρές», υποστήριξε ο Κρούγκμαν. «Και το οικονομικό “παραπάτημα” της χώρας δεν είναι απομονωμένο», προειδοποιεί ο Κρούγκμαν, επισημαίνοντας πως ενδεχομένως να γίνει πρόβλημα όλων.
Κρίση των ακινήτων
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει μείωση της ζήτησης κατοικιών κατά 50% στην Κίνα κατά την επόμενη δεκαετία.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι ο τομέας των ακινήτων της Κίνας χρειάζεται «διόρθωση», ενώ το Πεκίνο έχει ανάγκη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.
Ο διαχειριστής hedge fund και ιδρυτής της Hayman Capital με έδρα το Ντάλας, Κάιλ Μπας, δήλωσε ότι η υπερχρεωμένη αγορά ακινήτων της χώρας έχει προκαλέσει κύμα αθετήσεων συμφωνιών στον κατασκευαστικό τομέα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.
Αχτίδες ελπίδας
Όμως, τη ζοφερή εικόνα για την Κίνα δεν τη συμμερίζονται όλοι. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance) υποστήριξε πρόσφατα, πως το Πεκίνο έχει την πολιτική ικανότητα να ωθήσει την κινεζική οικονομία σε μια δυναμική ανάπτυξης και επέμεινε στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη το 2024 στο 5%. Οι τελευταίοι αριθμοί του ΑΕΠ από την Κίνα για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023 έπεσαν έξω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με ποσοστό 5,2%.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Clocktotwer Group, Μάρκο Πάπιτς, εξέφρασε μια αισιόδοξη άποψη για τις κινεζικές μετοχές βραχυπρόθεσμα. Σε συνέντευξή του στο CNBC ο Πάπιτς δήλωσε ότι προβλέπει ότι οι κινεζικές μετοχές θα σημειώσουν άλμα τουλάχιστον 10% τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αξιωματούχοι σηματοδοτούν τις προσπάθειες υποστήριξης για την ενίσχυση της παραπαίουσας χρηματιστηριακής αγοράς της. «Ένα ράλι 10% έως 15% στις κινεζικές μετοχές είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Πάπιτς.
Επίσης, η JPMorgan Private Bank περιέγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή της σενάρια ανοδικής πορείας για την Κίνα. «Παρά την πτώση του κλίματος της χρηματιστηριακής αγοράς και τα επίμονα προβλήματα με την αγορά ακινήτων, ορισμένα τμήματα της κινεζικής οικονομίας έχουν επίσης αποδείξει την ανθεκτικότητά τους», ανέφερε.
Το σίγουρο είναι ότι η Κίνα έχει εμπόδια να ξεπεράσει. Μένει να φανεί αν έχει τη δύναμη για να το κάνει.
Πηγή: cnbc.com
Array