Η αναφορά στη Λήμνο:
Η γαστρονομική άνοδος της Λήμνου
«Λήμνος, η πιο αγαπημένη απ’ όλες τις στεριές». Αυτή την ποιητική φράση βάζει ο Όμηρος στα χείλη του Ηφαίστου, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του ολύμπιου θεού προς το νησί του Βορειανατολικού Αιγαίου. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε γι’ αυτό το νησί που έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, είτε το πιάσεις από τη δραστήρια τοπική γαστρονομία είτε για τη θέση του στο χάρτη του ποιοτικού ελληνικού κρασιού.
Μια συμπυκνωτική παρουσίαση του παραπάνω είναι το δημοφιλές φεστιβάλ Lemnos Philema που για 7η χρονιά σε καλεί 10 με 12 Ιουλίου να ζήσεις μια γιορτή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και ανθρώπους της λημνιακής γης. Την Πέμπτη 10/7, στο “Varos Village”, τα κρασιά της Λήμνου μιλούν μέσα από τα ποτήρια τους, ενώ την Παρασκευή 11/7, στη Νέα Κούταλη, κάθε χωριό “μαγειρεύει” την ιστορία του. Τέλος, το Σάββατο 12/7, στο Γυμνάσιο Μύρινας, οι σεφ Ντίνα Νικολάου και Σωτήρης Ευαγγέλου μαγειρεύουν παρέα με τους παραγωγούς του νησιού.
Στη Λήμνο, το κρασί είναι μνήμη, επιμονή και χαρακτήρας, γι’ αυτό και μια βασική περιήγηση στα οργανωμένα οινοποιεία του νησιού επιβάλλεται. Με πυξίδα τις τοπικές ποικιλίες Λημνιό και Μοσχάτο Αλεξανδρείας, οι οινοποιοί του νησιού χτίζουν βήμα βήμα τη φήμη του λημνιακού αμπελώνα. Ο ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Limnos Wines, με έτος ίδρυσης το 1937, κρατά τα σκήπτρα. Το Κτήμα Χατζηγεωργίου στο Καρπάσι, το βιολογικό Limnos Organic Wines και το οινοποιείο Γκαράλη εμφιαλώνουν, καθένας με τη δική του ματιά, τη λημνιακή γη και τη μετατρέπουν σε κρασιά με δυναμισμό και χαρακτήρα.