Πέμπτη 07.12.2023

Το εφιαλτικό σενάριο των δεύτερων εκλογών για τον Τσίπρα – Ποιοι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων άλλαξε τους πολιτικούς συσχετισμούς στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, δημιουργώντας, εκτός από νέους παίκτες, και νέα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είναι λογικό, το αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, αφού, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δείχνει να καταγράφει μια αυξημένη δυναμική στη δεξαμενή των ΠΑΣΟΚογενών ψηφοφόρων.

Η μεγάλη απήχηση Ανδρουλάκη στο κεντροαριστερό κοινό ήρθε να θέσει οριστικά τέλος στα όνειρα του πρώην πρωθυπουργού για μια δεύτερη θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει (και μάλιστα διά γυμνού οφθαλμού) ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δύναται να αποσπάσει ένα κρίσιμο εκλογικό ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανέρχεται από 5%-8%, στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Αυτός άλλωστε φαίνεται ότι είναι και ο στόχος που έχει θέσει ο Ανδρουλάκης για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που, ως γνωστόν, θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χαλαρότητα της ψήφου.

Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ σκαρφαλώσει στο 13%-14% στην πρώτη κάλπη, αυτομάτως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας χάνουν το πλεονέκτημα της κυρίαρχης δύναμης στον χώρο της Κεντροαριστεράς, γιατί πλέον κανείς εκ των ψηφοφόρων δεν θα μπορεί να πιστέψει ότι με εκλογικό ποσοστό που θα κινείται στην περιοχή του 20% υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να κερδίσει την εξουσία.

Αυτομάτως, η προσδοκία των ψηφοφόρων θα μετατοπιστεί στο ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως θα προκύπτει και από το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, θα είναι η ανερχόμενη δύναμη του χώρου. Σε μια τέτοια εκλογική πραγματικότητα, ο Ανδρουλάκης δεν αποκλείει να υπάρξει ακόμη και πλήρης ανατροπή των συσχετισμών στην Κεντροαριστερά κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας απολέσει στο εκλογικό σώμα την προσδοκία της κυβέρνησης, να καταρρεύσει, όπως συνέβη και στις εκλογές του ’12, όπου είχαμε την εκτίναξή του.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να δούμε το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει ακόμη και τη δεύτερη θέση, με τον Τσίπρα να υποχωρεί στην τρίτη, έχοντας χάσει κάθε προσδοκία στην κοινή γνώμη. Η στρατηγική Ανδρουλάκη, αν κρίνω από τα λίγα που μπορώ να μάθω από τα συμβαίνοντα στον χώρο, κινείται σε τρεις διαφορετικούς πολιτικούς χρόνους, που όμως έχουν μία κοινή κατάληξη, η οποία δεν είναι άλλη από τις δεύτερες εκλογές. Ο πρώτος χρόνος σχετίζεται με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος με την άνοδο των εκλογικών ποσοστών στα επίπεδα του 13%-15% και ο τρίτος και βασικότερος με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης μετά τις επαναληπτικές εκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Secret στις 8 Ιανουαρίου 2022

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ