Τετάρτη 21.02.2024

Το …«μαγικό» συστατικό που κρατά το ζευγάρι για πάντα μαζί

Αναζητάτε ακόμα το μυστικό πίσω από τις μακροχρόνιες σχέσεις και τα ευτυχισμένα ζευγάρια που έχουν παραμείνει μαζί κόντρα στη φθορά του χρόνου; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια φαίνεται πως ανακάλυψαν το μυστικό

Θα μπορούσε να αποτελεί όρο σε προγαμιαίο συμβόλαιο, αν και θα στερούνταν κομμάτι του αυθορμητισμού του. Ίσως πάλι να συμπεριλαμβανόταν στους όρκους αιώνιας αγάπης ή να ήταν η συμβουλή της γιαγιάς «αυτόν που σε κάνει να γελάς, αυτόν και να επιλέξεις».

Η συνεκτική ύλη σε μια σχέση, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συμπεριέλαβε περισσότερα από 150 ζευγάρια σε πολυετείς σχέσεις από το 1989 ήδη, είναι το γέλιο. Οι άνθρωποι που γελούσαν περισσότερο στο πλαίσιο της σχέσης τους δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι.

Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Robert Levenson, τα ζεύγη των συμμετεχόντων κλήθηκαν να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα ή μια διαφωνία στη σχέση τους ενόσω βιντεοσκοπούνταν και ο πολύγραφος κατέγραφε διάφορες φυσιολογικές και ψυχολογικές αποκρίσεις τους.

Πράγματι, το γέλιο αποδείχθηκε καταπραϋντικό κατά της αγχωτικής και έντονης συζήτησης, οδηγώντας σε πιο θετικά και ευχάριστα συναισθήματατους συντρόφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο: Νικά το στρες, διώχνει τον πόνο και δυναμώνει την άμυνα

 

Το φυσικό παυσίπονο που δρα άμεσα χωρίς παρενέργειες

 

Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών, Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε: «Παρατηρείς ότι ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στη σχέσης τους». Σύμφωνα με την καθηγήτρια που δεν συμμετείχε στην έρευνα, το γέλιο δεν αποτελεί κάποιο «μαγικό ξόρκι» παρά αποτελεί την ένδειξη μιας σχέσης όπου τα εμπλεκόμενα μέλη, οι σύντροφοι, επιλέγουν να το χρησιμοποιούν ως ένα διαπραγματευτικό εργαλείο που βοηθά στη συνεννόηση.

Το γέλιο αναδεικνύεται σε ισχυρή «κόλλα» στις σχέσεις ανεξαρτήτως ηλικίας. Απουσία αυτής της αυθόρμητης αντίδρασης του οργανισμού έχει συνδεθεί με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικιωμένα ζευγάρια. Επιπλέον, ενώ η εδραιωμένη αντίληψη θέλει τις γυναίκες να γοητεύονται από το χιούμορ του συντρόφου, παλαιότερη ανάλυση δέκα μελετών με περισσότερους από 2.100 ανθρώπους σε μακροχρόνιες σχέσεις, από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, είχε διαπιστώσει ότι οι άνδρες με συντρόφους που έκαναν περισσότερα αστεία δήλωναν σημαντικά πιο ικανοποιημένοι συγκριτικά με τις συντρόφους αστείων ανδρών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ