Σάββατο 22.01.2022

Το μεγάλο στοίχημα των 15.000 συντάξεων τον μήνα

top

Συζητείται μεταξύ σοβαρού (αρκετά σοβαρού) και αστείου (όχι και τόσο αστείου) τις τελευταίες εβδομάδες στους κόλπους της κυβέρνησης. Η έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια -συνολικά υπολογίζονται σε 300.000 μαζί με τις επικουρικές- συνιστά αυτή τη στιγμή αν όχι το νούμερο ένα, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν είναι μόνο το κοινωνικά δίκαιο: δηλαδή το να ανταμειφθεί ένας εργαζόμενος για τους κόπους μιας ζωής και τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσε. Είναι και το να τηρείται μια δέσμευση που έχει αναληφθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργού.

Ούτε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας ήταν τυχαία ούτε η ανακοίνωση Χατζηδάκη για project manager που θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου έγινε χωρίς προγραμματισμό.

Ο project manager θα ανακοινωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι γνώστης του προβλήματος θα βάλει κάτω τους αριθμούς. Τι χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα; Κόσμος για να «ψηφιοποιήσει» τα ένσημα και να υπολογίσει τις συντάξεις και ισχυρό κίνητρο για να προχωρήσει γρήγορα η δουλειά.

Με την έκδοση 15.000 κύριων συντάξεων από το «στοκ» των 160.000 που υπάρχουν σε εκκρεμότητα τον μήνα, εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ικανοποιηθεί το αίτημα τουλάχιστον των μισών συνταξιούχων που περιμένουν επί χρόνια.

Αν μάλιστα στηθεί έτσι το project ώστε να ικανοποιηθούν πρώτοι αυτοί που περιμένουν περισσότερο, τότε θα ελαχιστοποιηθούν οι διαμαρτυρίες ενώ θα καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι στις αρχές του 2022, το χρόνιο πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά. Τι καλύτερο «όπλο» στα χέρια ενός πρωθυπουργού ο οποίος θέλει να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς το κόμμα του, το πρόσωπό του και την κυβέρνησή του;

Η προετοιμασία σε νομοθετικό επίπεδο, ουσιαστικά έχει γίνει. Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να δώσει bonus στους υπαλλήλους του για να πατήσουν γκάζι. Εργαζόμενοι που είχαν νομική εκκρεμότητα με τον ΕΦΚΑ και αγωνιούσαν για το επαγγελματικό τους μέλλον (αν δηλαδή θα βρεθούν εκτός ΕΦΚΑ με μια απλή απόφαση ενός εφετείου) απολαμβάνουν πλέον την μονιμότητα μετά την παραίτηση του ασφαλιστικού φορέα από τα ένδικα μέσα. Ακόμη και συνταξιούχοι μπορούν να επιστρατευτούν για να βοηθήσουν αν και οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Με αυτά τα «όπλα» στα χέρια του, ο project manager θα κληθεί να συντονίσει τις διαθέσιμες δυνάμεις και να θέσει τους στόχους: πόσοι υπάλληλοι θα απασχοληθούν, πόσες συντάξεις θα πρέπει να βγάζουν σε εβδομαδιαία βάση και πώς θα παρακολουθείται η επίτευξη των στόχων. Το τέλος του έργου θα φέρει τον πρωθυπουργό στην θέση να εξαγγείλει την κατάργηση των προσωρινών συντάξεων πείνας (δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να υφίστανται) αλλά και την έκδοση των νέων συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Τεχνοκρατικό αλλά και βαθιά πολιτικό το project.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr/

αρθρογράφος: Νίκος Ζαργάνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ