Τετάρτη 07.12.2022

Το μήνυμα του Μητσοτάκη στον Τσίπρα

 

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην τοξικότητα, τότε θα επιβεβαιωθεί ότι στην πολιτική ορισμένες φορές τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.

 

Τελικώς, στον ΣΥΡΙΖΑ τις θέλουν τις εκλογές ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο;

Μέχρι προχθές, ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι ξαγρυπνούσε τις νύχτες αναλογιζόμενος τι θα παραλάβει από τον Μητσοτάκη σε οικονομία και εξωτερική πολιτική. Από χθες, στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τις καταγγελίες ότι «ο Μητσοτάκης σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, αλλά δεν βρίσκει το θάρρος να το παραδεχθεί, γιατί απλά βρίσκεται σε κατάρρευση».

Μάλλον κάποιος στην Κουμουνδούρου θα έχει χάσει πραγματικά τον ύπνο του τα τελευταία 24ωρα και θα μείνει ξάγρυπνος μέχρι και τη μέρα της κάλπης. Αλλωστε, στην πολιτική γνωστό είναι ότι ορισμένες φορές τα αιτήματα γίνονται και αποδεκτά. Και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει τόσο πολλές φορές εκλογές, που μπορεί το αίτημά τους να γίνει πραγματικότητα.

Στη συνέντευξή του στο capital.gr, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά απηύθυνε έκκληση προς την αντιπολίτευση να μην ξεφύγει η αντιπαράθεση και να μην μπει η χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης.

Εάν ο Τσίπρας ακολουθήσει την οδό της τοξικότητας και του ακραίου διχαστικού λόγου, τότε ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, και επειδή η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα δεν χαρακτηριζόταν ποτέ από νηφαλιότητα, όλα τα ενδεχόμενα για πρόωρες κάλπες είναι ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, που αποτελεί και το βασικό θέμα το οποίο απασχολεί τους πολίτες, αλλά και κρίνει την πορεία των πολιτικών εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη θεωρεί ότι η χώρα μας θα αποφύγει το «στασιμοπληθωρισμό», δηλαδή το συνδυασμό υψηλών τιμών με αναιμική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που του έχει διαβιβάσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μάλλον θεωρεί ότι και φέτος η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα αιφνιδιάσει θετικά τις αγορές.

Για αυτό ο πρωθυπουργός έκανε γνωστές τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα και αναμένει την απάντηση της αντιπολίτευσης. Εάν η αντιπαράθεση μετατραπεί σε αρένα, τότε «λαγός τη φτέρη έσειε», που έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής το 2007, απευθυνόμενος στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Και όπως αντιλαμβανόμαστε, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπόψη τους τις δημοσκοπήσεις και γνωρίζουν ότι τα ποσοστά δεν υπακούουν στις ευχές τους.

Οι Γάλλοι δεν έχουν πληρώσει τις εξαλλοσύνες

Ο Μακρόν πασχίζει να σχηματίσει κυβέρνηση στο Παρίσι μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και ορισμένοι στην Ελλάδα πανηγυρίζουν για τη μη νίκη του Γάλλου προέδρου. Η αλήθεια είναι ότι στη Γαλλία δεν έχουν πληρώσει τις πολιτικές εξαλλοσύνες, σε αντίθεση με εμάς, που το 2015 δοκιμάσαμε τα αποτελέσματα της μεγάλης αναταραχής, καταβάλλοντας το λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου.

Οι Γάλλοι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν θέλουν κυβέρνηση ή θα δουν τη χώρα τους να διολισθαίνει στην πολιτική αβεβαιότητα και στο λαϊκισμό, δεξιό ή αριστερό. Οι αναμετρήσεις κερδίζονται με διλήμματα. Ο Μακρόν αδράνησε στο διάστημα μεταξύ της νίκης του στις προεδρικές εκλογές και των βουλευτικών, δεν κατέστησε σαφείς τους κινδύνους και τώρα τρέχει και δεν φτάνει. Ομως, η Γαλλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και αυτό θα αποκατασταθεί, έστω και με ένα τίμημα.

Πηγή :
https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ