Άρχισε από χθες η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει την Τρίτη για το έκτακτο συνέδριο και σε εσωκομματικές εκλογές για το νέο πρόεδρο, ενώ έντονο είναι το παρασκήνιο για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλάνε για εννιά υποψηφιότητες, πολλές εκ των οποίων ήδη έχουν εκφράσει τη φιλοδοξία τους.
Συγκεκριμένα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.
Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τα αίτια που οδήγησαν στον Στέφανο Κασσελάκη στην έκπτωση του αξιώματος οι αναλύσεις προβάλλουν τρεις παράγοντες:
- Ο Παύλος Πολάκης που τον αμφισβήτησε. Η πλειοψηφία των 163 μελών που επετεύχθη υπολογίζεται πως είχε τη στήριξη και των περίπου 20 ψήφων από την πλευρά του βουλευτή.
- Ο συντονισμένος τρόπος που έδρασε η ομάδα των «87» όλο το τελευταίο διάστημα με συνεχές επιθέσεις στην ηγεσία και τις πολλές παρασκηνιακές «ζυμώσεις» με στελέχη του κόμματος.
- Η μυστική ψηφοφορία που έδωσε τη δυνατότητα να απελευθερωθούν δυνάμεις αμφισβήτησης προς την πλευρά του προέδρου.
Μέχρι στιγμής την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, έχει εκδηλώσει δημοσίως ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα έχει αφήσει με δηλώσεις του ο Νικόλας Φαραντούρης.
«Δέχομαι ισχυρές εισηγήσεις από φίλους σε όλη την Ελλάδα και αν μπορώ να αποτελέσω έναν κεντρομόλο πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.
«Πέρα από τα αρχηγιλίκια και τα προεδριλίκια, αν μπορούμε και όποιος μπορεί να αποτελέσει έναν τέτοιο πόλο γιατί έχουν επικρατήσει φυγόκεντρες τάσεις όλο αυτό τον καιρό με χαρά θα τον έπαιζα προς όφελος της παράταξης και χάριν της εξωστρέφειας και της πολιτικής αντιπαράθεσης διότι αρκετά με τα προσωπικά, αρκετά με τα κουτσομπολιά», υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Εγώ ποτέ δεν έχω επιλέξει όταν μπήκα στην πολιτική το ρόλο του αναχωρητή ούτε στην εκλογική καθίζηση του ’23 ούτε τώρα στην περιδίνηση του ’24 υπό αυτή την έννοια πάντα έδινα το “παρών” στις πιο δύσκολες στιγμές θα το δώσω και τώρα και ενδεχομένως και από τη θέση του υποψηφίου την οποία την σκέφτομαι πολύ σοβαρά βάσει των πολλών θετικών εισηγήσεων που έχω από όλη την Ελλάδα».
Αντίθετα, παρασκηνιακά τα ονόματα που ακούγονται για πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος η εξέλιξή του στα κομματικά αξιώματα είναι ανοδική και είναι ένας εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.
Δεν αποκλείεται να θέσουν υποψηφιότητα και εκπρόσωποι της ομάδας των «87», όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανίζεται να είναι προτεινόμενους από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τελευταίος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν προτίθεται να δηλώσει υποψηφιότητα λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή προέχει το συλλογικό ωστόσο δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο.
Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα κομματικά όργανα, καθώς δεν είναι εκλεγμένος σε κάποια θέση του, ενώ στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλάνε και για την πιθανότητα ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει δικό του πολιτικό φορέα με βλέψεις για τις επόμενες εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που δεν βάλει υποψηφιότητα ξανά για την προεδρία του κόμματος.
Οι προθέσεις του ενδεχομένως να αντικατοπτρίζονται στη φράση του στην Κεντρική Επιτροπή πως «τις αποφάσεις μου θα τις πω στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς ο ίδιος επιμένει πως αντλεί τη μονιμοποίησή του από τη βάση του κόμματος που είναι διαφορετική από το συνέδριο του 2022.