Τρίτη 16.04.2024

Tο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης και το Γυμνάσιο Αγιάσου συνδιοργανώνουν Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης!

Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΙΘΑ ο «Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στην Ποίηση», που συνδιοργανώθηκε από το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Γυμνάσιο Αγιάσου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την κ. Βασιλεία Χατζηβασιλείου (ΠΕ02) και την κ. Ανδρονίκη Σαββέλη (ΠΕ02) αντίστοιχα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων, Πρότυπων – Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και στους μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών σχολείων της χώρας και θα υλοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος, διαδικτυακά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου 2024).

Ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στην ποιήτρια Κική Δημουλά και έχει ως τίτλο «Η ποίηση… μια παυσίπονη σταγόνα σ’ έναν ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο». Σκοπός του είναι να εκφράσουν οι μαθητές με ποιητικό τρόπο τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την αξία και την ευεργετική δύναμη της ποίησης στη σύγχρονη εποχή, μια εποχή «αντιποιητική», στην οποία όλοι και όλα δοκιμάζονται, όλοι και όλα αναζητούν το φως. Βασικός στόχος του προτεινόμενου μαθητικού διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες/ουσες – μεταβαίνοντας από τον ρόλο του αναγνώστη στον ρόλο του δημιουργού λογοτεχνικού κειμένου – να εκφραστούν δημιουργικά, με όχημα τη λογοτεχνία, για την πολύτιμη αξία της ποίησης στη ζωή μας. Παράλληλα, επιδιώκεται να αναδειχθεί η σύνδεση της ποίησης με τη ζωή και την κοινωνία, καθώς και να καλλιεργηθεί η ευγενής άμιλλα μεταξύ των μαθητών/τριών.

page1image434519104

Για τη διαδικασία των αιτήσεων και την αποστολή των συμμετοχών των μαθητών/τριών ορίζεται υπεύθυνος εκπαιδευτικός για κάθε σχολική μονάδα. Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν, μέσω του σχολείου στο οποίο ανήκουν οι συμμετέχοντες/ουσες, στο mail του Διαγωνισμού imerapoiisis@yahoo.com, καθώς και να περιλαμβάνουν ψευδώνυμο συμμετοχής κάθε μαθητή/τριας. Το mail πρέπει συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του γονέα – κηδεμόνα (δυνατότητα υποβολής Υ.Δ και μέσω gov.gr) ότι συναινεί στη συγκεκριμένη συμμετοχή. Η υποβολή των ζητούμενων στοιχείων θα γίνεται μέχρι και τις 18/03/24. Δηλώσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή εκπρόθεσμα δεν θα ληφθούν υπόψη.

Κάθε συμμετέχων/ουσα μπορεί να λάβει μέρος με μια μόνο συμμετοχή (ατομική ή συλλογική) με ένα ποιητικό κείμενο (έως 50 στίχοι), το οποίο θα αποστείλει την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 08.00 – 24.00, στο mail του Διαγωνισμού. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων από το ίδιο σχολείο. Τα μαθητικά ποιητικά κείμενα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε την Προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία έχει προωθηθεί στα mail των σχολείων και στις ιστοσελίδες του Προτύπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τουΓυμνασίου Αγιάσου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ