Τετάρτη 29.11.2023

Το ριάλιτι σόου της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε μέρα και ένα νέο επεισόδιο.

Oπως είναι γνωστό, το πρόβλημα για ένα κόμμα δεν είναι να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά το να γελούν οι πολίτες μαζί του. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται σε βέρτιγκο. Τελευταίο παράδειγμα το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγες ημέρες, στην ομιλία του στον ΣΕΒ, είχε εγκωμιάσει το αποθεματικό των 37 δισ. € που είχαν δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προχθές, σε μια συνέντευξη στο… δρόμο, δήλωσε πως «πρόκειται για την πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΛΛΑ λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ. Τίποτα, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Εδώ και χρόνια το «μαξιλάρι» των 37 δισ. € αποτελεί στόχο του Παύλου Πολάκη και της ομάδας του. Ο Κασσελάκης, ακολουθώντας τη γραμμή του πολακισμού, επιχείρησε να βάλει κατά του Τσακαλώτου, δεν σκέφτηκε, όμως, πως έτσι επιτέθηκε κατά του κόμματός του και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση του Γιάννη Δραγασάκη πως «είσαι αδιάβαστος, μην υπονομεύεις τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι εξευτελιστική για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Κάθε δήλωση και ζημιά

ΤΙ θα γίνει; Θα αποχωρήσουν και άλλα κορυφαία στελέχη; Τι ρόλο θα παίξει ο Αλέξης Τσίπρας; Η συνάντηση Τσίπρα – Σακελλαρίδη ήταν μια απλή έξοδος για φαγητό ή το μενού περιείχε την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κασσελάκης θα αντέξει να φτάσει έως τις ευρωεκλογές ή θα τον… ξηλώσουν; Κι αν φτάσει μέχρι τον Ιούνιο και πάρει μονοψήφιο ποσοστό, τι θα γίνει;

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να γνωρίζει. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ… ρευστοποιείται, διαλύεται. Το 17% που έπιασε στις δεύτερες εθνικές κάλπες φαντάζει πια σαν… τεράστιο. Οποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, οι πληγές από τον εσωκομματικό εμφύλιο είναι βαθιές στο κόμμα. Η κοινωνία παρακολουθεί μια επιθεώρηση σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και οι ψηφοφόροι του κόμματος φεύγουν… τρέχοντας.

Ο Κασσελάκης είναι η αφορμή της διάλυσης. Το σύμπτωμα του «ασθενούς ΣΥΡΙΖΑ», όπως τον χαρακτήρισε. Αυτό που παρακολουθούμε, στην πραγματικότητα είναι απότοκο της αποτυχημένης διακυβέρνησης της περιόδου 2015-2019. Αυτή είναι η αιτία της διάλυσης.

ΟΙ πολίτες είχαν στείλει το μήνυμα πριν από τέσσερα χρόνια. Το έστειλαν ακόμα πιο ηχηρό στις φετινές εκλογές. Στον ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζαν να τρέχουν με ταχύτητα προς τον… τοίχο. Τώρα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Αφού δεν είχαν συζητήσει ποτέ και δεν είχαν ομολογήσει τα λάθη που έπραξαν, τώρα «σφάζονται» στον εσωκομματικό εμφύλιο για όσα συνέβησαν από το 2015 και μετά. Η κατάρρευση, πια, δεν μπορεί να αποφευχθεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ