Παρασκευή 24.05.2024

Τουρκία: Διακόπτει το εμπόριο με το Ισραήλ – Κατς: «Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας»

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στην απόφαση της Τουρκίας να διακόψει από σήμερα όλες τις εμπορικές συναλλαγές από και προς το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg.

«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των Τούρκων επιχειρηματιών, αδιαφορώντας για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», έγραψε στο X ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, τονίζει οτι ο Ερντογάν παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές και γνωστοποιεί ότι έδωσε εντολή στον Γενικό Διευθυντή του  να συνεργαστεί άμεσα με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην κυβέρνηση για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για το εμπόριο με την Τουρκία, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές από άλλες χώρες. «Το Ισραήλ θα αναδυθεί με μια ισχυρή και τολμηρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν», υπογραμμίζει.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από σήμερα, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 6,8 δισ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Στις 9 Απριλίου η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επιβολή εμπάργκο εξαγωγών κατά του Ισραήλ σε 54 κατηγορίες προϊόντων, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο της Γάζας. Ο τότε κατάλογος περιελάμβανε διάφορους τύπους προϊόντων, κυρίως κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση στη διμερή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Άγκυρα στις 24 Απριλίου, ανέφερε ότι: «δεν διατηρούμε πλέον εντατικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό τελείωσε».

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου στις 30 Απριλίου για το μήνα Μάρτιο, τα οποία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ ανήλθαν σε 437 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από το Ισραήλ ανήλθαν σε 167,3 εκατ. δολάρια.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το Ισραήλ κατατάσσεται στη 12η θέση στη λίστα των χωρών στις οποίες η Τουρκία έχει τις περισσότερες εξαγωγές. Στην κατάταξη των εισαγωγών, το Ισραήλ κατέλαβε την 32η θέση το πρώτο τρίμηνο.

 

πηγή: liberal

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ