Σάββατο 24.07.2021

Βατόπουλος: Οσο εμβολιαζόμαστε, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις

Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας για τον περιορισμό της «Δέλτα», αλλά και για να μειωθούν οι μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

Την ώρα που η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μεγαλώνει, υπάρχει ένας σημαντικός σύμμαχος στο πλευρό των πολιτών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το εμβόλιο θα μας βοηθήσει να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού», ήταν τα λόγια του.

Στη συνέχεια ο καθηγητής μικροβιολογίας ανέφερε ότι με τον μαζικό εμβολιασμό δεν θα περιορίσουμε μόνο την εξάπλωση της Δέλτα, αλλά και την εμφάνιση άλλων μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού.

«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται  ο ιός και θα εξαφανιστεί.  Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ανοιχτό για μέτρα Μυκόνου και σε άλλες περιοχές

Ο καθηγητής μίλησε και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα Μυκόνου και σε άλλες περιοχές. Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο. Παράλληλα τόνισε ότι τα τεστ δεν είναι 100% έγκυρα και αυτό έπαιξε τον ρόλο του στην διασπορά του ιού στα νησιά.

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σαν σενάριο ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».

«Δεν είναι μαγκιά να μην εμβολιαστείς»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει και αναρρώσει θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων.

Ο κ. Βατόπουλος μίλησε για την επιλογή κάποιον νέων να μην κάνουν το εμβόλιο. Τόνισε ότι κάποιοι το κάνουν σαν αντίδραση και όπως είπε αυτό δεν είναι «μαγκιά». «Βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους μεγαλύτερους». Παράλληλα έκρουσε καμπανάκι καθώς αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχουν νέοι στις ΜΕΘ, αν και όπως παραδέχτηκε είναι ελάχιστοι. Τέλος, εξέφρασε την φιλοδοξία του, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν δια ζώσης.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ