Τρίτη 25.01.2022

Βουλγαρία: Προς νέα κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, με υπουργούς που θα έχουν… αλλεργία στη διαφθορά

Τις επόμενες μέρες αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης με τον συνασπισμό κομμάτων υπό το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» που αναδείχθηκε νικητής των πρόσφατων εκλογών στη χώρα.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό bnr.bg ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Υπάρχει τέτοιος λαός και Δημοκρατική Βουλγαρία) ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα και διάθεση, με στόχο των καθορισμό των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης αλλά και των υπουργείων και αξιωμάτων που θα αναλάβει κάθε κόμμα. Δημοσιεύματα εφημερίδων επισημαίνουν πως βασικό κριτήριο επιλογής υποψήφιων μελλοντικών υπουργών είναι η μηδενική ανεκτικότητα τους προς τη διαφθορά, μια και η καταπολέμησή της αποτελεί κορυφαία προεκλογική δέσμευση. Στο μεταξύ για την Παρασκευή 3/12/2021 ανακοινώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της βουλγαρικής βουλής, με τη νέα της σύνθεση.

Την ίδια ώρα, «πονοκέφαλο» δημιουργεί στον μελλοντικό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, η έρευνα της εισαγγελίας για την επαλήθευση της υπηκοότητας του. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, και ο νέος πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής στη χώρα, βρίσκεται υπό έρευνα για διπλή υπηκοότητα, βουλγαρική και καναδική, και γιατί δεν το δήλωσε ανέλαβε μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης Γιάνεφ τον περασμένο Μάιο. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πάντως πως διαθέτει μόνο βουλγαρική υπηκοότητα.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ