Δευτέρα 17.06.2024

Βουλή – Σκληρή κόντρα Βορίδη- Τσίπρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από πολιτική τύφλωση» – «Οδηγήσατε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια»

Η υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα έδωσε τον τόνο στη συζήτηση της συμπληρωματικής τροπολογίας για το «μπλόκο» στο «κόμμα Κασιδιάρη».

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των φασιστών, με το να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε όταν είδε ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά του κόμματος που ίδρυσε ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό, όπως και με το να κάνει λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση. 

«Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα, δεν το είχατε πει ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα. Διότι είναι ένα ζήτημα ποια είναι  η βέλτιστη διάταξη και είναι ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε, λοιπόν, τι να πω. Ακόμα και  ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών. 

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε εξαπολύσει βαρείς χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, επιχειρώντας έναν απολογισμό της 4ετίας: «Οδηγήσατε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά, αφού τα έδωσε μόνον για τις κύριες και όχι για τις επικουρικές συντάξεις. Ανέφερε δε  ότι «μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο». 

Η ομιλία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2019-23, υποστηρίζοντας ότι  διαψεύστηκαν όλες οι προγραμματικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα περίμενε κανείς να είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης να υπερασπιστεί το έργο του.Έχει αφήσει στο πόδι του τον κ. Βορίδη που είναι καλός ρήτορας. Θα του πρότεινα αφού αποφεύγει να με συναντήσει όπως ο διάολος το λιβάνι να στείλει τον κ. Βορίδη. Οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν του λένε ότι δεν μπορεί να με αντιμετωπίσει» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέχεια είπε: «Θα προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό των 4 τελευταίων ετών. Να θυμηθούμε τι είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις και τι τελικά έγινε. Ποια τα βασικά στοιχεία προγραμματικών δηλώσεων: λιγότεροι φόροι, καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις, αποτελεσματικότερο κράτος, Υγεία, Παιδεία, διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία. Τι έχει γίνει 4 χρόνια μετά;».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο ζήτημα της μείωσης φορολογίας. «Με τους φόρους. Βρήκατε γεμάτα τα ταμεία μετά από 8 χρόνια χάρη στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε δημοσιονομικό περιθώριο. Μειώσατε τους φόρους για τους έχοντες και τους κατέχοντες ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία τους διαλύσατε με την έμμεση φορολογία. Η έμμεση φορολογία τους μεσαίους και μικρούς εξαντλεί. Αυτό ήταν το σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους πλούσιους. Δεν μειώσατε το ΦΠΑ στα προϊόντα και στα καύσιμα. Δεν φορολογήσατε τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν οι εταιρείες ενέργειας. Να λοιπόν ποιο ήταν το αποτέλεσμα των δηλώσεών σας. Η μείωση φόρων ευνόησε τους λίγους ενώ η μεγάλη πλειοψηφία λεηλατήθηκε» είπε.

Παρέμβαση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Αντίστοιχη κριτική άσκησε και στον τομέα των επενδύσεων υποστηρίζοντας ότι μόνο τα κερδοσκοπικά funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

«Ένας στους δύο πολίτες μείωσε στο μισό τις δαπάνες σε είδη ανάγκης. Δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές. Προβλέψατε αύξηση ορίου νόμιμων υπερωριών κατά 60%. Στην πράξη καταργήσατε το 8ωρο. Πού είναι οι πολλές και καλές δουλειές που τάξατε. Μιλήστε στους εργαζόμενους για την κατάσταση που βιώνουν» ανέφερε σε άλλο σημείο για να επεκταθεί στο θέμα των συντάξεων.

«Καταργήσατε την 13η σύνταξη. Δεν την πήραν την περίοδο 2020 – 23. Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά. Τα επιστρέψατε μόνο για κύριες συντάξεις. Στερήσατε συνολικά 7,5 δις ευρώ από τους συνταξιούχους», ανέφερε.

«Τα λόγια είναι περιττά για την Υγεία. Τι να πει κανείς;» σημείωσε για τον τομέα της δημόσιας Υγείας. «Αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Αρνείστε να προσλάβετε προσωπικό και την ίδια ώρα βάζετε πλάτη στις ιδιωτικές κλινικές. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αναλώσιμα και την ίδια ώρα κάνετε πάρτι απευθείας αναθέσεων».


Η ΝΔ «έχει οδηγήσει τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα ασφάλειας κάνοντας εκτενείς αναφορές για την «greek mafia» και την υπόθεση των υποκλοπών.

«Προσπάθησα να κάνω σύντομο απολογισμό των 4 ετών της ΝΔ που υποσχέθηκε καλύτερες και περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και ασφάλεια και έχει οδηγήσει την μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού και έχει δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει όσα ο ίδιος περιέγραψε νωρίτερα με την βοήθεια της κοινοβουλευτικής του ομάδας η οποία λειτούργησε ως βραχίωνάς της και με πρακτικές κακής νομοθέτησης.

Για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

«Αφού πιω μια γουλιά νερό, ας μιλήσω για το νερό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθεί σχετικά με το αν το νερό ιδιωτικοποιείται.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για κωλοτούμπα του πρωθυπουργού σχολιάζοντας την δήλωσή του ότι το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

«Τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης για το νερό το 2018; Μιλούσε για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ» ανέφερε για να υποστηρίξει ότι παλαιότερος νόμος της κυβέρνησης επιχείρησε να εμποδίσει την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το Υπερταμείο όπου είχαν μεταβιβαστεί το 2016

«Τι προσπαθείτε να κρύψετε; Τώρα που βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου προσπαθείτε να αλλάξετε στάση και λέτε ότι αν εκλεγείτε ξανά θα φέρετε τις μετοχές στο δημόσιο. Γιατί μετά τις εκλογές; Κάντε το εδώ και τώρα. Σας καταθέτουμε τροπολογία. Δεν θα το δεχθείτε προφανώς. Αλλά ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι» είπε.

«Θέλετε να σας πιστέψουμε ότι δήθεν αν επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό; Και θέλετε να σας πιστέψουμε; Και τον αέρα που αναπνέουμε θα ιδιωτικοποιήσει» υποστήριξε ο ίδιος.

«Μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο. Και την ίδια στιγμή κατανοεί ο κόσμος ότι η μόνη ελπίδα να μείνουν στο δημόσιο τα αγαθά όπως Υγεία, Παιδεία, νερό είναι προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα» είπε.

Για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

«Και κλείνω με την υπόθεση της τροπολογίας για το νεοναζιστικό μόρφωμα. Εδώ ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και σας τα λέγαμε. Και δεν σας προειδοποιούσαμε απλά για τις θεσμικές παλινωδίες, αλλά είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση που έλυνε το πρόβλημα. Μάλιστα, δεν ήταν καν η αρχική δική μας θέση, αλλά η κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας», ανέφερε.

«Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. «Για δείτε τώρα εσείς η κυβέρνηση των αρίστων, πώς τα καταφέρατε πάλι. Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα. Για ένα θέμα που επαναλαμβάνω θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης, είπε.

«Και όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δε μας ακούσατε. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία. Γιατί ξαναέρχεστε; Εσείς δε μας λέγατε έχετε τα έχετε όλα περιφρουρήσει με τη τροπολογία σας» ανέφερε.

«Και ότι εμείς δε θέλαμε το μπλόκο στον Κασιδιάρη; Και πού είναι το μπλόκο στον Κασιδιάρη; Γιατι δεν το καταφέρατε; Γιατί φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα. Και προφανώς δε καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει. Και προφανώς για να τους πείσετε τους ξεμοναχιάζατε στα καφενεία πέριξ του Μαξίμου. Και μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχετε πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος μπας και βρείτε πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά».

Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι επιχειρείτε διαρκώς να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά τη προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, Τη προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, Η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και εν τέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη.

Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία. Και τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν τελικά μια απόφαση που θα τους δικαίωνε. Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά παίζετε. Με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό. Με τη νοοτροπία σας να παρεμβαίνετε και να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη. Και έχετε σήμερα επιδοθεί στη γνωστή σας αθλιότητα. Οι χορηγοί της Ακροδεξιάς να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, που αρνείται να συνταχθεί με τη θεσμικά αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη στάση σας. Ότι η αριστερά κάνει πλάτες στην Ακροδεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25.

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Μάκη Βορίδη. «Και ποιος τα λέει αυτά; Εσείς κε Βορίδη. Που διατελέσατε γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Του κόμματος των συνταγματαρχών. Εσείς κατηγορείτε σύσσωμη την αριστερά, ως συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς; Και θέλετε αυτός ο σουρεαλισμός να γίνει πιστευτός. Αλήθεια τώρα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ; Τουλάχιστον να βάζατε κάποιον άλλο να τα πεί αυτά, όχι εσείς».

Παράλληλα, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής. «Το ζήτημα, λοιπόν για μας είναι σαφές και καθαρό. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω. Στην πράξη. Δε θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη αυτή τη μάχη. Το αντίθετο θα κάνουν. Είμαστε σίγουροι για αυτό. Η μάχη με το φασισμό είναι εκεί έξω. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα.

«Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε, να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη βουλή, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της, θα είναι αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία για αξιοπρέπεια για δικαιοσύνη. Εμείς αυτή τη μάχη θα δώσουμε και θα την κερδίσουμε!», κατέληξε.

Βορίδης προς Τσίπρα: Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών;

Για πλήρη ταύτιση των θέσεων που εκφράζει ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης με τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποκρούσει την κυβερνητική τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα – εγκληματική οργάνωση «Ελληνες» μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη Βουλή.

Απαντώντας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την κυβερνητική ρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «πολιτική τύφλωση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως στον δημόσιο διάλογο μόνο οι εκπρόσωποι του κόμματος Κασιδιάρη έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα επιχειρήματα.

«Ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από την ρύθμιση και από την συγκεκριμένη θωράκιση που κάνουμε; Ξέρετε τι θα πουν; Θα πουν ότι είδαμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και φέραμε τη ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας και έπρεπε να φέρουμε την νέα ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε σε νεα τοποθέτηση. Ποιος θα τα έλεγε αυτά; Η υπεράσπιση όσων θίγονται από την ρύθμιση» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «ποιος την ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία; Πολύ λυπάμαι. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία. Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα δεν το είπατε ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα Διότι ένα ζήτημα είναι η βέλτιστη διάταξη και ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε λοιπόν τι να πω. Οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου προστασίας της Βουλής από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσθεσε «σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στην θολούρα και το αντισύστημα. Εδώ οι στάσεις πρέπει να είναι καθαρές. Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του αρχηγού σας το έχει επιτείνει. Δυσκόλεψε τη θέση σας. Μετά από αυτή την αγόρευση για να αποσείσετε το βάρος δεν έχετε παρα ένα δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε την διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ