Κυριακή 24.09.2023

«Βυθίστηκαν» ολόκληρα χωριά σε Τρίκαλα, Καρδίτσα -Διωσώσεις μέσα σε λασπόνερα, εικόνες βιβλικής καταστροφής

Σε μια λιμνοθάλασσα λάσπης έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές σε Καρδίτσα και Τρίκαλα λόγω της κακοκαιρίας Daniel, με τους κατοίκους να αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους στα δημοτικά διαμερίσματα που τα νερά έχουν μερικώς υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη θεομηνία.

Σε μια λιμνοθάλασσα λάσπης έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές σε Καρδίτσα και Τρίκαλα λόγω της κακοκαιρίας Daniel, με τους κατοίκους να αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους στα δημοτικά διαμερίσματα που τα νερά έχουν μερικώς υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη θεομηνία.

Ο δήμος Μουζακίου ξεκίνησε τη διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Μουζακίου και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα Daniel, ενώ ως Κέντρο Διανομής για όλους τους δημότες ορίστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου.

Επιπλέον, κλιμάκια στελεχών της Δημοτικής Διοίκησης και υπαλλήλων, μεταβαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά για να διανείμουν και εκεί νερά, τρόφιμα αλλά και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι, τόσο η διανομή στο Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου, όσο και οι επισκέψεις τροφοδοσίας στις πληγείσες περιοχές θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στους αποκλεισμένους σήμερα οικισμούς και κατοικίες.

Επίσης, οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας του Μουζακίου διατίθενται για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών.

Κακοκαιρία Daniel: «Εξαφανίστηκαν» χωριά στα Τρίκαλα

Ανάλογη είναι και η εικόνα σε δημοτικά διαμερίσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

Ο δήμος Φαρκαδόνας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη, ενώ γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Πηνειάδα, όπου το νερό έχει σκεπάσει το χωριό.

Στις εικόνες που έφερε στο φως το ΙΝΤΙΜΕ καταγράφεται η τραγική κατάσταση στην περιοχή, η οποία επλήγη έντονα από τα καιρικά φαινόμενα. Ενδεικτικές είναι και οι μαρτυρίες των κατοίκων, μεταξύ αυτών της κ. Σταυρούλας Μπραζιώτη, η οποία είναι 104 ετών και ζει στην περιοχή, με την περιγραφή της να συγκλονίζει.

Αντίστοιχη κατάσταση και στο χωριό Κεραμίδι, ενώ στα Μεγάλα Καλύβια και την Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό.

 

Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου απαιτείται. Την ίδια ώρα, γέφυρες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή έχουν γκρεμιστεί, ενώ πολλοί δρόμοι δεν είναι σε κυκλοφορία.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, έκανε γνωστό πως όσοι έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης, και ιδιαίτερα οι κάτοικοι από τα χωριά του ορεινού όγκου, θα πρέπει να απευθύνονται στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητάς τους.

Εκεί θα δηλώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται με την αναγραφή του ΑΜΚΑ και ο Δήμος Πύλης θα αναλάβει την προμήθεια και αποστολή προς τους πολίτες γρήγορα. Επιπρόσθετα μπορούν να απευθύνονται και στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» για να δηλώνουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες.

Επιχείρηση ανεφοδιασμού των εγκλωβισμένων στην Πηνειάδα / Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Τέλος, στο τηλέφωνο 2434350100 μπορούν να εξυπηρετηθούν δημότες που έχουν ανάγκη προμήθειας τροφής. Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήματος για καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.

ΠΗΓΗ

https://www.iefimerida.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ