Τρίτη 05.12.2023

Υπουργείο Οικονομικών: Στο επίκεντρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής η τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα

Στην πάταξη της φοροδιαφυγής στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε χθες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκαν στην σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για διασταυρώσεις και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της κυβέρνησης

Οι βασικοί άξονες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για διασταυρώσεις και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.

Το Υπουργείο Οικονομικών εστιάζει στην παραγωγή δεδομένων και, κατά συνέπεια, στον περιορισμό της παραοικονομίας ενώ παράλληλα αξιοποιείται η τεχνολογία στην επεξεργασία των δεδομένων ώστε να γίνονται πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι, μειώνοντας εν τέλει τη γραφειοκρατία, με βασικό στόχο την μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Βασικά μέτρα που θα τρέξουν

Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή και στα οποία έχουν σημαντικό ρόλο οι νέες τεχνολογίες και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
  • Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων – το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
  • Αύξηση του προστίμου για χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Μέτρα που τρέχουν

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προχωρούν κανονικά και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, γιατί δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση και είναι οι εξής:

  • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
  • Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
  • Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ