Κυριακή 21.07.2024

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο για προληπτικά  μέτρα πυροπροστασίας στον Δήμο Λήμνου

 

Με πρωτοβουλία της Δημάρχου Λήμνου κ. Ελεονώρας Γεώργα και κατόπιν σχετικής απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Λήμνου, κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου, πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο ύψους 270 χιλ. ευρώ. Η πρόταση αφορά σε κλαδεύσεις και καθαρισμούς σε αλσύλλια και δασικές εκτάσεις  που βρίσκονται εντός ή σε επαφή των οικισμών του νησιού, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές.

Στο ποσό που ζητείται από το Πράσινο Ταμείο, προστίθενται άλλες 30 χιλ. ευρώ, του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία ήδη είναι στη διάθεση του Δήμου για τον ίδιο σκοπό.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να ενισχύσει την αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων, διότι με αυτές τις παρεμβάσεις επιβραδύνεται και συνεπώς αποτρέπεται η γρήγορη εξάπλωση και μεγέθυνση της πυρκαγιάς, κάτι που συμβάλλει, αποτελεσματικά, στην κατάσβεσή της.

Ειδικότερα, η πρόταση χρηματοδότησης αφορά στην Πράξη «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Ά Βαθμού με περιαστικά δάση», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024».

Το έργο ξεκινά με την έγκριση της χρηματοδότησης και έχει ορίζοντα υλοποίησης έως και την 31η Οκτωβρίου 2024. Επειδή το χρονικό διάστημα υλοποίησης είναι εξαιρετικά μικρό, ήδη με απόφαση της  Δημάρχου ζητήθηκε και χορηγήθηκε από τη Δ/νση Δασών Λέσβου η έγκριση των απαραίτητων επεμβάσεων.

Η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα Δήλωσε σχετικά:  «Στόχος μας είναι η υλοποίηση ενός απαραίτητου και ολοκληρωμένου έργου για την προστασία των οικισμών του νησιού μας.  Η κλιματική κρίση διαμορφώνει νέα δεδομένα. Συνεπώς, οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και στον τομέα της πυροπροστασίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ