Τρίτη 05.12.2023

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ουδέποτε συζήτησα με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο – Δεν συζητάω με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά

Απάντηση στις πρωινές δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα για τις διεργασίες για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς,μετά τις καταλυτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Δημήτρης Βίτσας έκανε «άνοιγμα» μεταξύ άλλων στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο για το αν υπάρχει περιθώριο σύμπραξης με την Πλεύση Ελευθερίας είπε «αν με ρωτάτε, με τη Ζωή (σ.σ.: Κωνσταντοπούλου) το βλέπω δύσκολο, γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά, τουλάχιστον επικοινωνιακά».

«Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Έχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους», έγραψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Facebook.


Οι δηλώσεις Βίτσα για νέο κόμμα

Στην εκτίμηση ότι ο νέος φορέας που υπονόησαν τα μέλη της «Ομπρέλας» με το κείμενο αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές προχώρησε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Βίτσας, περιγράφοντας και ποιοι θα μπορούσαν να είναι συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια.

«Ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί θα κατέβει στις ευρωεκλογές»,
ανακοίνωσε ο Δημήτρης Βίτσας, εκ των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ξεκαθάρισε, κατά τη γνώμη έχει «κλειδώσει».

«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στη ριζοσπαστική Αριστερά και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές», είπε στο Action24.

Ερωτηθείς αν έχει κλειδώσει η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι «χρειάζεται ακόμα συζήτηση, αλλά κατά τη γνώμη μου έχει κλειδώσει η κάθοδος στις ευρωεκλογές». «Μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντησης που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος».

Ποιοι θα συμμετάσχουν στο νέο κόμμα

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτόν τον νέο φορέα, ο κ. Βίτσας ανέφερε τα στελέχη της «Ομπρέλας» που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν το 2015. «Λαφαζάνης δεν νομίζω, αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα που δεν θα με παρεξηγήσει είναι ο Τάσος Κορωνάκης, που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε αρχικά.

Είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη,καθώς έχει πάει πολύ προς τα δεξιά, όπως επισήμανε. «Δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν με ρωτάτε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το βλέπω δύσκολο, γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά επικοινωνιακά. Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε».

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να φύγουν, αριστεροί σοσιαλδημοκράτες που είναι ή δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, ομάδες σοσιαλδημοκρατικές που ιδρύονται μέσα στα πανεπιστήμια από καθηγητές», πρόσθεσε στους πιθανούς συμμετέχοντες ο κ. Βίτσας.

Αφού ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν θα είμαι επικεφαλής» πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει στον βαθμό που διαμορφώνεται ένα τέτοιο πράγμα, να υπάρχουν και νέα στελέχη και σε ηλικία και σε ιδέες κ.λπ.».

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας επικεφαλής του νέου φορέα, είπε πως δεν θα το ήθελε. «Εγώ δεν θα ήθελα να είναι ο Διονύσης επικεφαλής και δεν θα ήθελα ένα μοντέλο που θα είναι επικεφαλής κάποιος ή κάποια, μπορούμε να έχουμε μια συλλογική ηγεσία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ