Παρασκευή 21.06.2024

2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης: Μαθαίνοντας για τα Κάστρα ως Κέντρα Πολιτισμού και τουρισμού

Πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα  «Κάστρα: Κέντρα πολιτισμού ως πόλος έλξης τουρισμού» υλοποίησε το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης  τη σχολική χρονιά 2023-24 με υπεύθυνες καθηγήτριες τις εκπαιδευτικούς Σαραντίδη Μαρία, Χατζηευστρατίου Όλγα και Γυρέλλη Κυριακή. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές επισκέφθηκαν τα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας, ενώ ταξίδεψαν και στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέφθηκαν το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης και το Κάστρο Καβάλας.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος μαθητές της Β’ τάξης του τομέα Οικονομίας και Υγείας  πραγματοποίησαν εργασίες και εκδρομές σε 4 κάστρα.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν:

  • Το Κάστρο Μυτιλήνης
  • Το Κάστρο Μήθυμνας
  • Το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης
  • Το Κάστρο Καβάλας

Δημιούργησαν:

  • Βίντεο
  • Ερωτηματολόγιο
  • Τουριστικό φυλλάδιο

 

Αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις για ένα αξιόλογο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως είναι τα κάστρα.

Συνειδητοποίησαν την ανάγκη γνώσης της ιστορίας μας και της σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και άρα και το μέλλον.

Αντιλήφθηκαν ότι κάθε μνημείο, πόσο μάλλον τα κάστρα μας , αποτελούν πόλο έλξης του τουρισμού στη χώρα μας, ο οποίος αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας.

Τέλος, σημαντική ήταν επίσης η βιωματική εμπειρία τους σε ένα κλίμα ομαδοσυνεργατικό, απαραίτητο για τη βελτίωση των σχέσεων των μαθητών και παράλληλα απαραίτητη για την ανεκτικότητα – συμπερίληψη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.