Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της διεθνούς πολιτικής, που δεν ήταν άλλη από την ειρήνευση στη Γάζα και την υπογραφή της συμφωνίας στην Αίγυπτο. Μάλιστα ανέβασε στα social media που διατηρεί βίντεο από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο για την Γάζα και ως λεζάντα επέλεξε να γράψει μόνο μία λέξη: Ειρήνη.
Τα μάτια όλου του κόσμου ήταν στη σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο για την ειρήνη στη Γάζα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υποδέχεται όλους τους προσκεκλημένους, χαιρετώντας τους έναν έναν. Μεταξύ τους και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στις κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς. Οι δύο άνδρες μετά τη χειραψία τους, είχαν σύντομη συνομιλία. Μάλιστα αναμένεται σύντομα και η επίσημη συνάντηση των δύο ανδρών κάτι που είναι δεδομένο ότι θα διευκολυνθεί από την έλευση της Γκίμπερλι Γκιλφόιλ στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, σύμφωνα και με ανάρτηση του Καναδού ηγέτη.
Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν μεταξύ των ηγετών που προσκλήθηκαν στην ιστορική σύνοδο για τη Μέση Ανατολή σημαίνει ότι επικροτήθηκε η στάση της χώρας μας στις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της εισβολής είχε ταχθεί ανοιχτά και ξεκάθαρα με το Ισραήλ και ήταν πολύ επιφυλακτικός στην άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Η Ελλάδα θα επιδιώξει να παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ της Δύσης και του αραβικού κόσμου, ενώ παράλληλα θα επιθυμούσε να συμβάλει στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για την αποκατάσταση της περιοχής μετά τις καταστροφές. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εμπειρία και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ενισχύσουν τη δυνατότητά της να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία ειρήνευσης, ανοικοδόμησης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειαστεί. Επιπλέον, η Αθήνα θεωρεί πως το επόμενο διάστημα όταν θα ενταθούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να παγιωθεί το νέο καθεστώς στην περιοχή, ο ρόλος της Ελλάδας ως κρίσιμου παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο θα αναβαθμιστεί, καθώς η δυνατότητα να συνομιλεί με τη Παλαιστινιακή Αρχή, παρέχοντας στήριξη οικονομικής και θεσμικής ενίσχυσης στο νέο status quo στην περιοχή, μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.
Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του είχε αναφερθεί στην παρουσία της Ελλάδας στο κέντρο των εξελίξεων αναφέροντας:
«Θα βρίσκομαι στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην υπογραφή της συμφωνίας. Η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα είναι εκεί, μαζί με την Κύπρο. Η παρουσία μας είναι μία ακόμα απάντηση σε όσους θέλουν να βλέπουν μια Ελλάδα απομονωμένη και μίζερη.
Η συμφωνία συνιστά μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται μια ρεαλιστική προοπτική ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η διπλωματική επιτυχία πιστώνεται ως πρωτοβουλία στον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έφερε όλους τους παράγοντες της περιοχής σε ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας. Αποδεικνύεται ότι η επιμονή στη διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, καθώς και η δέσμευση για τήρηση της κατάπαυσης του πυρός συνθέτουν το θεμέλιο της πρώτης φάσης του σχεδίου ειρήνευσης. Η πρόκληση τώρα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας. Γιατί μόνο μέσα από τις πράξεις επιβεβαιώνεται η ειρήνη.
Η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Συνομιλούμε με όλους τους εταίρους και συμμάχους στην περιοχή και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά, ώστε αυτή η συμφωνία να προχωρήσει και να μη μείνει στα λόγια. Η ελπίδα δεν πρέπει να ξεφτίσει. Πρέπει να λάβει τη μορφή μιας βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή. Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Και ενώ ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ομφαλοσκόπηση των μικροκομματικών σχεδιασμών τους. Η Ελλάδα, όμως, οφείλει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα του κόσμου. Πρέπει να κοιτάζει μπροστά και παντού».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παρούσα στη συμφωνία για τη Γάζα – Εύσημα σε Τραμπ
Θυμίζουμε ότι στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο και συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Αναφερόμενος στη σημερινή διάσκεψη για την ειρήνη στη Γάζα που φιλοξενείται από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός επανάλαβε το μήνυμα πως: «Παρούσα η Ελλάδα στην υπογραφή μια ιστορικής συμφωνίας – θεμέλιος λίθος για ειρήνη στη Μ.Ανατολη – συνομιλούμε αξιόπιστα με όλους ως πυλώνας σταθερότητας».
«Να θέσουμε και εμείς τις δικές μας υπηρεσίες για τα επόμενα βήματα αυτής της εξαιρετικά σύνθετης ειρηνευτικής προσπάθειας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.