Κυριακή 25.10.2026

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν ότι η ευλογιά των πιθήκων θα προκαλέσει πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν υπάρχει φόβος προς το παρόν ότι η εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων πέραν των αφρικανικών χωρών θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία.

«Προς το παρόν, δεν ανησυχούμε για μια παγκόσμια πανδημία». «Είναι ακόμη δυνατό να σταματήσει αυτή η επιδημία προτού επεκταθεί», σημείωσε η ειδική του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων Ρόζαμουντ Λιούις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της υποβλήθηκε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Από τις 7 Μαΐου που η Βρετανία ανέφερε για πρώτη φορά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων, περίπου 400 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ σε σχεδόν είκοσι χώρες στις οποίες συνήθως δεν υπάρχει ο ιός.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχία για την «ασυνήθιστη» αυτή κατάσταση, αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού.

Η ευλογιά των πιθήκων συνδέεται με την ευλογιά, η οποία προκαλούσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο κάθε χρόνο πριν από την εξάλειψή της το 1980.

Ωστόσο η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ πιο ήπια και η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλεται αναρρώνει σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Στα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνονται υψηλός πυρετός, πρήξιμο στους λεμφαδένες και εξάνθημα που μοιάζει με αυτό της ανεμοβλογιάς.

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2:00 μμ

Σε εργασίες επισκευής και αντικατάστασης παγκακιών στο λιμάνι και σε άλλα σημεία της Παναγιούδας, καθώς και στην επισκευή μικρών καλαθιών απορριμμάτων, προχώρησαν εθελοντές σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον πρόεδρο του χωριού. Η δράση πραγματοποιήθηκε με προσωπική εργασία, εθελοντική προσφορά και ίδια μέσα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Μυτιλήνης ή διάθεση δημοτικού προσωπικού. Ανακαλύψτε και άλλα Τοπικές ειδήσεις Λέσβου Ειδησεογραφική ιστοσελίδα Διαδικτυακή τηλεόραση Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο τη βελτίωση της εικόνας του οικισμού και της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Η Κοινότητα Παναγιούδας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, διαθέτοντας τον χρόνο και την προσωπική τους εργασία για τη βελτίωση του χωριού.