Σάββατο 24.10.2026

Συλλογικό ψηφιδωτό από τα ΖΙΖΑΝΙΑ και το ΟΜ ERESSOS : Η τέχνη συναντά την οικολογία

Ένα συλλογικό έργο τέχνης, φτιαγμένο από πεταμένα υλικά, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο βιωματικού εργαστηρίου ψηφιδωτού στην Ερεσό.
Στη δημιουργία ενός συλλογικού ψηφιδωτού, που θα διακοσμεί την είσοδο του πολιτιστικού χώρου ΟΜ ERESSOS, συμμετείχαν όσοι και όσες έλαβαν μέρος στο βιωματικό εργαστήριο που διοργάνωσε στις 17 και 18 Οκτωβρίου η Κοιν.Σ.Επ. Οικολογίας και Τέχνης ΖΙΖΑΝΙΑ, σε συνεργασία με το ΟΜ ERESSOS.
Το εργαστήριο έδωσε την ευκαιρία στα ατομα που συμμετείχαν να γνωρίσουν τη διαδικασία κατασκευής ενός ψηφιδωτού και να συμβάλουν από κοινού στη δημιουργία ενός έργου που θα αποτελεί πλέον μέρος του χώρου.
Η σύνθεση περιλαμβάνει καμπύλες, οργανικές φόρμες, πουλιά και σπείρες, με αναφορές στη φύση και τις φυσικές μορφές. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν σπασμένα κεραμικά, πλακάκια και καθρέπτες, αναδεικνύοντας τις δημιουργικές δυνατότητες της επαναχρησιμοποίησης υλικών.
Οι δύο ημέρες του εργαστηρίου χαρακτηρίστηκαν από συνεργασία, ανταλλαγή ιδεών και δημιουργική διάθεση. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό συλλογικό έργο, που αποτυπώνει τη συμβολή κάθε συμμετέχοντα σε μια κοινή καλλιτεχνική προσπάθεια.
Η δράση ανέδειξε στην πράξη τη σύνδεση της τέχνης με την οικολογία, δίνοντας νέα ζωή σε υλικά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν άχρηστα και μετατρέποντάς τα σε μια ενιαία εικαστική σύνθεση. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής δημιουργίας ως τρόπου ενεργοποίησης της κοινότητας και διαμόρφωσης κοινόχρηστων πολιτιστικών χώρων.
Με το συγκεκριμένο εργαστήριο, τα ΖΙΖΑΝΙΑ και το ΟΜ ERESSOS έδωσαν ένα παράδειγμα του πώς η τέχνη, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η συνεργασία μπορούν να συναντηθούν σε μια κοινή δημιουργική εμπειρία.
Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2:00 μμ

Σε εργασίες επισκευής και αντικατάστασης παγκακιών στο λιμάνι και σε άλλα σημεία της Παναγιούδας, καθώς και στην επισκευή μικρών καλαθιών απορριμμάτων, προχώρησαν εθελοντές σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον πρόεδρο του χωριού. Η δράση πραγματοποιήθηκε με προσωπική εργασία, εθελοντική προσφορά και ίδια μέσα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Μυτιλήνης ή διάθεση δημοτικού προσωπικού. Ανακαλύψτε και άλλα Τοπικές ειδήσεις Λέσβου Ειδησεογραφική ιστοσελίδα Διαδικτυακή τηλεόραση Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο τη βελτίωση της εικόνας του οικισμού και της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Η Κοινότητα Παναγιούδας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, διαθέτοντας τον χρόνο και την προσωπική τους εργασία για τη βελτίωση του χωριού.