Δευτέρα 17.06.2024

Αφροδίτη Βατή “Απόφασή μου είναι να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τα συμφέροντα των συμπολιτών μου στα ανώτατα σημεία λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο”

1.Ποια είναι η υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Αφροδίτη Βατή; Πείτε μας μερικά πράγματα για εσάς;

Η Αφροδίτη Βατή είναι μια Ελληνίδα από τον Μόλυβο της Λέσβου, που γεννήθηκε στο Chapel Hill, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ και  επέστρεψε με την οικογένειά της στον τόπο της. Όταν η οικογένειά μου, το 1986, επέστρεψε στη Λέσβο, για να επενδύσει στον τομέα του τουρισμού, χτίζοντας το Ξενοδοχείο «Αφροδίτη» στο Μόλυβο, ήρθα και γω πίσω. Τέλειωσα τις βασικές μου σπουδές εδώ και το 1993 επέστρεψα στις ΗΠΑ, όπου αποφοίτησα από Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλλας το 1997 με πτυχίο Bachelor of Science (BSc) στα Μαθηματικά με ειδικότητα στη στατιστική.

 

Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές για άλλα δύο χρόνια στο «Thunderbird, Τhe American Graduate School of International Management», στο Glendale, Αριζόνα, ΗΠΑ, καθώς και στο παράρτημα του πανεπιστημίου στην Archamp, Γαλλίας.  Το 1999, έλαβα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) αφού ολοκλήρωσα και εξάμηνη πρακτική στο Τμήμα Marketing της Delphi Automotive Systems στο Wuppertal της Γερμανίας. Γύρισα  στην Αθήνα το 1999, και ξεκίνησαν δουλειά  στη Henkel Hellas ABEE.

 

Το 2004, παντρεμένη πια, πήραμε την απόφαση με τον άντρα μου, Παναγιώτη Μαριόλα, να επιστρέψουμε στη Λέσβο για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στο νησί, και για να αναλάβουμε τις οικογενειακές μας επιχειρήσεις.

 

Από το 2017 έως το Φεβρουάριο 2021 συμμετείχα ως μέλος του ΔΣ στον Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Από  το 2017 έως και σήμερα είμαι αντιπρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.

 

Το 2019 ασχολήθηκα  για πρώτη φορά, με τον A’ βαθμό αυτοδιοίκησης στον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, μετά από πρόταση του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε για μένα το πρώτο μεγάλο σχολείο σπουδής στην πολιτική, όπου γνώρισα και κατέγραψα από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα του τόπου μας, πάντα με τη συνεργασία των συνδημοτών και συνεργατών μου. Στα τέσσερα αυτά χρόνια, με τα εργαλεία  των σπουδών μου, δούλεψα εντατικά τόσο για την οργάνωση του δήμου μας όσο και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό όλης της Λέσβου στους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

2.Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να προωθηθούν στην κεντρική Διοίκηση όσον αφορά τα νησιά μας;

Τα νησιά μας αντιμετωπίζουν χρόνιες καθυστερήσεις . Για λόγους ιστορικούς και πολιτικούς δεν είχαν, μέχρι πρότινος την προσοχή που θα άρμοζε στην θέση τους στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στον πλούτο τους  και στους μεγάλους αναπτυξιακούς πόρους που διαθέτουν. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις  και οι τραγικές προκλήσεις που επισώρευσε η μεταναστευτική κρίση του 2015, χτύπησαν με άσχημο τρόπο την τουριστική ανάπτυξη που έδειχνε το 2014 να αυξάνει. Ακόμα και μέχρι σήμερα, συνεχίζουν τα απόνερα του μεταναστευτικού να μας ταλαιπωρούν.   Για να μπορέσουν τα νησιά μας να βρουν τον βηματισμό τους  και να ανακτήσουν επιτέλους το χαμένο έδαφος μπαίνοντας σε μια  τροχιά ανάπτυξης , θεωρώ, ότι επιβάλλεται:

  • Η προσέλκυση επενδύσεων μέσω αναπτυξιακών εργαλείων με ειδικές επιχορηγήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου για τους ακρίτες του Β. Αιγαίου, όπου ζούμε.
  • Η προσαρμογή των προγραμμάτων πράσινης ανάπτυξης, που πρόσφατα προκηρύχθηκαν από την κυβέρνηση, στις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων της περιοχής μας
  • Χρειάζεται ένα πρόγραμμα πρόσκλησης και ενθάρρυνσης νέων για μετεγκατάσταση από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια με ειδικά επιχορηγούμενα προγράμματα εγκατάστασης και αρχικής επαγγελματικής απασχόλησης.
  • Η ανακοπή και η αναστροφή  της συνεχούς  μείωσης του πληθυσμού των νησιών μας θα πρέπει να βασιστεί σ΄ ένα αναπτυξιακό μοντέλο  με κέντρο τον τουρισμό. Γιατί ο τουρισμός  μπορεί, με  τη διασύνδεση του, με τον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα να αναβαθμίσει πολύ την οικονομίας μας.  Δίνοντας σε όλους μας δηλαδή και στον επιχειρηματία αλλά και στον αγρότη ,στον αλιέα, στον κτηνοτρόφο, στον μεταποιητή προϊόντων, στον εισαγωγέα , στον καλλιτέχνη κ.ο.κ. ένα ικανό εισόδημα και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.
  • Χρειάζονται αναβαθμίσεις των υφιστάμενων υποδομών Τουρισμού και καινοτομίες στο επιχειρείν. Δημιουργία νέων υποδομών σε ιαματικά κέντρα, Μουσεία, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, κλειστά γήπεδα,  γυμναστήρια κ.α.  Είμαστε μεγάλα νησιά.
  • Είναι αναγκαίες δράσεις η αξιολόγηση και πιστοποίηση των νησιών μας ως αειφόρων  προορισμών και κατ’ επέκταση ως πρωταγωνιστών μιας βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε γι ΄αυτό την διάδοση του γαστρονομικού μας πλούτου, την προώθηση πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων με σήματα ποιότητας,  με πιστοποίηση των πρώτων υλών στην διατροφή και την προβολή των εξαιρετικών τοπικών μας προϊόντων.
  • Απαιτείται η συνεχής και συστηματική διαφήμιση και προώθηση των νησιών μας στην εσωτερική και εξωτερική αγορά ώστε να ανατραπούν οι συνέπειες των αρνητικών εικόνων του μεταναστευτικού μέσα από όλα τα σύγχρονα μέσα.
  • Εκ των προτεραιοτήτων είναι , πάντοτε, η καλύτερη διασύνδεση των νησιών μας με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με καινούρια – σύγχρονα πλοία, με συχνότερα δρομολόγια και με πιο ανταγωνιστικές τιμές μεταφορών.
  • Πρέπει να βελτιώσουμε των δομές και υπηρεσίες υγείας των νησιών μας για μας όλους και για τον επισκέπτη.

3.Συμμετέχετε για πρώτη φορά σε Βουλευτικές Εκλογές: Ο κόσμος τί σας λέει που σας βλέπει στο δρόμο;

Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου προκάλεσε μια «ευχάριστη και απρόσμενη έκπληξη», καθώς δεν ήμουνα από τα παραδοσιακά γνωστά ονόματα του χώρου της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με δυναμική παράδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση με πατέρα τον Δημήτρη Βατή, που υπηρέτησε για 12 χρόνια ως Δήμαρχος Μηθύμνης.

Ήδη, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων , όπως μου δηλώνει, έχουν καταγράψει τις ενέργειες και δράσεις μου ως Αντιδήμαρχου Τουρισμού, και μέχρι πρότινος ως Προέδρου του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

 

Ο κόσμος επιθυμεί να εμπλακούν στην πολιτική σκηνή του τόπου νέα πρόσωπα με γνώσεις, εμπειρία και όραμα, που έχουν αποδείξει πως εργάζονται με συστηματικότητα, επιμονή και πάθος για αυτό που κάνουν.

 

Όλοι επισημαίνουν ότι ο τόπος μας βρίσκεται σε σημείο καμπής. Στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου μας δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία, με τη ψήφο μας, να επιλέξουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή των νησιών μας με ικανότητες και όρεξη να αγωνιστούν για την τεράστια προοπτική ανάπτυξης του νομού μας, αλλά προπάντων για το μέλλον των επόμενων γενιών. Η Ελλάδα και μαζί τα νησιά μας πρέπει να κοιτάξουν μπροστά με θάρρος. Δεν μας λείπει τίποτα.

  1. Ενημερώστε μας για την προσωπική σας συμμετοχή και τί θα θέλατε να πετύχετε εάν εκλεγείτε;

Η πρόταση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να είμαι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με τιμά ιδιαίτερα ως νέο άνθρωπο, ως ενεργό πολίτη και ως γυναίκα. Την αποδέχτηκα γιατί πιστεύω ότι δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική σε όλα από μια απόσταση ασφάλειας και τον καναπέ μας. Θέλω να εργαστώ για τον τόπο μου και πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη, πλέον, μια φρέσκια προσέγγιση στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας έξω από τις λογικές του παρελθόντος με πολλά λόγια και χωρίς πράξεις.

Πιστεύω πως η ανάπτυξη των νησιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση και ενίσχυση του τουριστικού τομέα. Ενός τομέα όπου η Ελλάδα κατέχει πρωτεύουσα θέση. Η ανάπτυξη της οικονομίας του τουρισμού θα συμπαρασύρει ολόκληρους τομείς στην γενικότερη οικονομική δραστηριότητα του τόπου:  κατασκευαστικός τομέας,  υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών, μεταφορές, εισαγωγές, αγροτοκτηνοτροφικός και αλλιευτικός τομέας, μεταποίηση, συνεταιρισμοί, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, ιαματικός και ιατρικός τουρισμός . Όλα αυτά αποτελούν ένα τεράστιο πλέγμα συνδεδεμένο με τις  μεγάλες τουριστικές μας δυνατότητες.

Για την υπηρέτηση ενός τέτοιου στόχου τα νησιά μας έχουν ανάγκη έργων υποδομής όπως  η δημιουργία μαρίνων, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών μας και η δημιουργία κέντρων θερμαλισμού, η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου για θέρμανση και καλλιέργειες , η υπόγεια καλωδίωση για την αισθητική αναβάθμιση, αρχικά, στους παραδοσιακούς οικισμούς, η δημιουργία νέων μουσείων, η ανάδειξη των πολιτιστικών μας πόρων, των περιβαλλοντικών μας πόρων και της αυθεντικότητας που το Β. Αιγαίο έχει κρατήσει αναλλοίωτη σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πρέπει να λύσουμε, ακόμα, τα «αυτονόητα  ζητήματα»  που φθείρουν την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και των επισκεπτών μας, όπως είναι π.χ. η επαρκής υδροδότηση  τους καλοκαιρινούς μήνες στα χωριά και στις πόλεις μας, η ανάπτυξη και συντήρηση των λιμανιών μας, η βελτίωση των κεντρικών οδικών αρτηριών κ.ο.κ..

Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος πολιτισμικών τοπίων, αρχιτεκτονικών, πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων και μουσείων που πρέπει να συντηρηθούν, να αναδειχθούν και να αποδοθούν για χρήση στο κοινό, μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας.

Τέλος, για την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων, χρειάζεται η δημιουργία ευνοϊκότερου νομοθετικού πλαισίου με την αναπροσαρμογή υφιστάμενων ΣΧΟΑΑΠ, με σεβασμό, πάντα, στην ιστορία μας και στο περιβάλλον. Χρειάζεται, επίσης, η χωροταξική υπόδειξη νέων τοπίων και περιοχών στα νησιά που πληρούν την δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης, ώστε ο επιμερισμός αυτής της ανάπτυξης να κρατήσει την ποιότητα του τοπίου μας και να μην αφανίσει την φέρουσα ικανότητα των χωριών μας.

Απόφασή μου είναι να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τα συμφέροντα των συμπολιτών μου στα ανώτατα σημεία λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και να διεκδικήσω με σταθερό και δυναμικό τρόπο τη θέση που μας αξίζει στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας με σκληρή δουλειά και συστηματικότητα, όπως έχω κάνει μέχρι τώρα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ