Πέμπτη 28.09.2023

Αν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο για αυτήν

Αν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο για αυτήν

Το πλαφόν στη λιανική που εξήγγειλε – δηλαδή η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ κόστους παραγωγής (άρα των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος) και του πλαφόν στη λιανική – θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι ειδικοί στα ενεργειακά υπολογίζουν ότι αν οι τιμές οριστούν στα επίπεδα προ κρίσης με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι της τάξης των 12 δις. Κι αυτό επειδή οι ετήσιες εισαγωγές της χώρας σε φυσικό αέριο είναι 70ΤW με τα 50 από αυτά να κατευθύνονται στην ηλεκτροπαραγωγή. Πριν την κρίση, το κόστος εισαγωγής ανά Mwh ήταν 30 ευρώ και σήμερα είναι στα 200 ευρώ ανά Mwh.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας διέγραψε τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του. Εξήγγειλε την εθνικοποίηση της ΔΕΗ με το Δημόσιο να αποκτά ποσοστό 51% έναντι 33% που ελέγχει σήμερα. Παρέλειψε βέβαια να πει ότι το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε προέβλεπε την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Όπως επίσης ότι βάσει του τρίτου μνημονίου τα δίκτυα μεταφοράς αποσχίστηκαν από τη ΔΕΗ, περνώντας σε ένα κρατικό χαρτοφυλάκιο για μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι διατήρησε τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό έχασε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και ταυτόχρονα η επιχείρηση γονάτισε με την εφαρμογή των ΝΟΜΕ που υποχρέωναν τη ΔΕΗ να πουλά τη λιγνιτική παραγωγή της με τεράστιες επιβαρύνσεις, χωρίς να επιλύει τη νομική εμπλοκή που εκκρεμούσε στις Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα (μαζί με τις αποφάσεις για στροφή στο φυσικό αέριο) ήταν η ΔΕΗ να παραδοθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο χείλος της χρεοκοπίας, με ζημιές 850 εκατ. ευρώ.

Κρατικοποιώντας τη ΔΕΗ ή βάζοντας πλαφόν στις τιμές της λιανικής του ρεύματος δεν εξαφανίζεται δια μαγείας το υψηλό κόστος της ενέργειας. Ο προϋπολογισμός, που χρηματοδοτούμε όλοι εμείς με τους φόρους μας, θα χρειαστεί να καλύψει τις μαύρες τρύπες. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στην αρχή, πως αν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο για αυτήν.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ