Κυριακή 21.07.2024

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπέιρωσης Κοινωνικών Λειτουργών για τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Κοινωνικών Λειτουργών καταγγέλλει το  μπαράζ απολύσεων συναδέλφων μας κοινωνικών λειτουργών κι όλων των συμβασιούχων υγειονομικών του ΕΟΔΥ!

Να εξασφαλιστεί τώρα η ένταξη των εργαζομένων του προγράμματος Philos στον ΕΟΔΥ σε κρατικές δομές Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους και τις κινητοποιήσεις τους!

Μάλιστα είναι ξεδιάντροπή η στάση της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ απέναντι στους εργαζόμενους,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ:

«Είναι απαράδεκτο και αισχρό από τις υποσχέσεις και τα υπονοούμενα του Υπουργού Υγείας για τρίμηνες και εξάμηνες παρατάσεις, ξαφνικά με ένα e-mail 450 περίπου εργαζόμενοι στα προγράμματα Philos Ι & ΙΙ να βρίσκονται στο δρόμο στις 30/06/2024!

Εργαζόμενοι που βρίσκονται ήδη 5,6,7 χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης της υγειονομικής περίθαλψης των κυνηγημένων και κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, από τα camps μέχρι και τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ! Οι συμβασιούχοι στο χώρο της υγείας είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα και εξειδίκευση, που καλύπτουν τόσα χρόνια κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού.

Με αναπάντητο να παραμένει το κρίσιμο ερώτημα, πως θα καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων από 01/07 και μετά;! Κάτι που αντικειμενικά δημιουργεί μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες! Περίπου 49.000 άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα το 2023 και 18.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2024 με τον αριθμό να αναμένεται να διπλασιαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς πρόσβαση σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Ιατρονοσηλευτική και Ψυχοκοινωνική Περίθαλψη.»

Σε αυτή την κατάσταση έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα που έχουν θεσπίσει και γιγαντώσει αυτές τις ελαστικές μορφές εργασίας σε βάρος του μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, με πρώτη και καλύτερη την σημερινή.

Η Κυβέρνηση δείχνει ως λύση το νέο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» που φέρεται να έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ. Ήδη στελέχη της επιχείρησης έχουν επισκεφθεί τις δομές προσφύγων για σχετική ενημέρωση, υποσχόμενοι την “απορρόφηση” ορισμένων από τους εργαζόμενους του προγράμματος “Philos II”, σε απροσδιόριστο χρόνο. Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάθεσης στον επιχειρηματικό όμιλο ούτε τους όρους πρόσληψης και εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Κοινωνικών Λειτουργών έχει αναδείξει διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της προστασίας της υγείας, της ψυχικής υποστήριξης και της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών συνολικά, όπως και ιδιαίτερα μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές προσφύγων.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει καμιά απόλυση! Άμεση μονιμοποίηση του συνόλου των υγειονομικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μαζικές προσλήψεις για την ουσιαστική κάλυψη των τεράστιων κενών!

Μέχρι τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση και η Ηγεσία του Υπουργείο δεν δίνει απαντήσεις στους εργαζόμενους, με αποκορύφωμα την απαράδεκτη στάση να μην δεχτούν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου και των εργαζομένων, παρότι ήταν προγραμματισμένη,  αφήνοντας να περιμένουν στον καύσωνα για πάνω από 3 ώρες όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Από την άλλη τα στελέχη του υπουργείου είχαν άπλετο χρόνο να συζητούν με τους φαρμακοβιομηχάνους της χώρας για να «κλείσουν» νέες αυξήσεις έως και 357% σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα, στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης». Ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν περίπου ως εγκληματίες από τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη πόρτα του Υπουργείου!

Είναι  παραπάνω από σαφές πια… ποιοι οι φίλοι και ποιοι οι αντίπαλοι του αστικού τους κράτους.

Να διασφαλιστεί ΤΩΡΑ η ένταξή των συμβασιουχων σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ