Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει και θα αποδώσει τις ευθύνες που έχουν, κατ’ αρχάς, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, όμως το κομμάτι του ελέγχου αφορά πάντα τη Δημόσια Διοίκηση. Είτε πρόκειται για κάποιο υπουργείο είτε για την Αστυνομία είτε για τη δημοτική Αρχή. Πράγματι, το νομικό πλαίσιο είναι πολυδαίδαλο και οι αρμοδιότητες τόσο πολύ διασπαρμένες που στο τέλος κανείς δεν είναι σίγουρος για τις δικές του. Ομως, αυτά ούτε αφορούν ούτε παρηγορούν τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους. Οι πολίτες περιμένουν από τους τοπικούς άρχοντες να κάνουν τη δουλειά για την οποία εκλέχθηκαν. Να γνωρίζουν τους νόμους, να προστατεύουν την πόλη τους.
Από τις 9 Ιουλίου γνώριζε η δημοτική Αρχή της Κασσάνδρας ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ δεν είχε άδεια. Κι όμως, μέχρι τις 19 Αυγούστου, που έγινε το μοιραίο δυστύχημα, ούτε καν το πρόστιμο δεν είχε μπει! Δηλαδή, πότε θα επιβάλλονταν οι κυρώσεις; Τον Σεπτέμβριο, όταν πια θα είχε τελειώσει η σεζόν; Δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά για ένα πάρκο αναψυχής στο οποίο πηγαίνουν παιδιά, έφηβοι και οικογένειες, άρα θα έπρεπε να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους μηχανισμούς του δήμου. Μιλάμε για μια εγκατάσταση με θηριώδη μηχανήματα και παιχνίδια που ουσιαστικά λειτουργούσε όλο το καλοκαίρι κάτω από τη «μύτη» του δήμου και των Αρχών χωρίς να πληροί τα νόμιμα.
Η δήμαρχος Χαλκιδικής αναφέρθηκε αρκετές φορές στην έλλειψη προσωπικού. Πράγματι, ο Δήμος Κασσάνδρας καλείται να διαχειριστεί τα καλοκαίρια 1 εκατομμύριο κόσμο και ακόμα περιμένει την τοποθέτηση 11 δημοτικών αστυνομικών, που, αν και έχουν εγκριθεί από τριετίας, ποτέ δεν έφθασαν. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παραθεριστικοί προορισμοί της χώρας. Ομως, ούτε αυτό αποτελεί δικαιολογία. Αν μια παιδική χαρά έχει χαλασμένα παιχνίδια, δεν την αφήνεις ανοιχτή μέχρι να προσληφθούν οι τεχνίτες. Τη σφραγίζεις για να μη σκοτωθεί κάποιο παιδί και μετά ζητάς τα ρέστα από την κεντρική διοίκηση. Το ίδιο θα έπρεπε να έχει συμβεί και στο μοιραίο λούνα παρκ.
Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Ναι, το θέμα αφορά την Κασσάνδρα, αλλά όχι μόνο. Δεκάδες άλλες δραστηριότητες που αφορούν ευαίσθητες ηλικίες παραμένουν σε ένα γκρίζο τοπίο. Την περασμένη εβδομάδα ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξε την απουσία θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης για παιδιά Δημοτικού, τα οποία, επειδή δεν μπορούν να θεωρηθούν φροντιστήρια, δεν έχουν συγκεκριμένη διαδικασία χορήγησης άδειας. Με εξίσου αόριστους όρους και ασαφείς προδιαγραφές λειτουργίας λειτουργούν και τα summer camps των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Εως πότε;