Δευτέρα 20.09.2021

Ανοίγει 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά

Πράσινο φως για την τρίτη «αναμνηστική» δόση έδωσε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών προκειμένου να θωρακιστούν από τον κορονοϊό άτομα που λόγω νοσημάτων η θεραπειών δεν ανταποκρίνονται σε υψηλό βαθμό παραγωγής αντισωμάτων.

H αναμνηστική δόση θα χορηγηθεί σε μεταμοσχευμένους ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Επίσης, σε όσους  είναι σε λίστα για μεταμόσχευση, σε καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς.

Η τρίτη δόση θα είναι εμβόλιο τεχνολογίας mRna, δηλαδή με το σκεύασμα Pfizer/Biontech ή Moderna. Η πλατφόρμα για την το ραντεβού της τρίτης δόσης θα ανοίξει 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε  η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσων δεν είχαν αποτελεσματική αντίδραση έναντι του ιού. Σκοπός αύξησης των αντισωμάτων που είχαν υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου. Κυρίως για άτομα λόγω ηλικίας ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκταση.

Παράλληλα τόνισε  ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι, με την μετάλλαξη Δέλτα κολλάνε τον ιό αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Την πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι εμβολιασμένο με μία τουλάχιστον δόση  το 56,2 %  του πληθυσμού και με δύο δόσεις των 53,5 % του πληθυσμού, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 62,7 % των ενηλίκων, με  τα ραντεβού της εβδομάδας να  κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 20.000 την ημέρα.

Τις τελευταίες μέρες 96.000 άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση ενώ στη  ευρωπαΐκή κατάταξη είμαστε σε μία μέση θέση στην Ευρώπη με μία μικρή υστέρηση λόγω και των διακοπών και μπορούμε να πάμε καλύτερα.

Μ. Θεμιστοκλέους: Ενδεχόμενη δεύτερη δόση για όσους έκαναν Johnson and Johnson

Στους κατάκοιτους  συμπολίτες μας έχουνε ήδη γίνει περίπου 5000 εμβολιασμοί ενώ έχουν κάνει αίτηση 6.138 ηλικιωμένοι και ταυτόχρονα τα κινητά συνεργεία που οργώνουν τις ηπειρωτικές περιοχές για απομακρυσμένα χωριά έχουν εμβολιάσει 12.000 ανθρώπους. Παράλληλα γίνονται και εμβολιασμοί σε ειδικούς πληθυσμούς Ρομά μετανάστες και άστεγους σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του.

Για τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson στην Αμερική μελετάται το ενδεχόμενο να γίνει δεύτερη ενισχυτική δόση.  Εδώ είναι κάτι που ακόμα απέχει δεδομένου ότι τα πρώτα μονοδοσικό εμβόλια χορηγήθηκαν τέλη Μαΐου ενώ σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους στις αυριανές ανακοινώσεις για το πως θα κινηθούμε  το φθινόπωρο και ποια μέτρα θα ισχύσουν για τους μη εμβολιασμένους δεν φαίνεται να προεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για άλλες επαγγελματικές ομάδες, πλην των υγειονομικών και των ανθρώπων που εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μας μετέφερε την αγωνία των μη εμβολιασμένων ανθρώπων όταν κολλούν την λοίμωξη και μπαίνουν στο νοσοκομείο ζητώντας από όλους όσοι πρέπει  να κάνουν το εμβόλιο να το προγραμματίσουν άμεσα καθώς επιστρέφει πλέον ο κόσμος από τις διακοπές.

Τέλος, προειδοποίηση στους γιατρούς να ασκούν την ιατρική μέσα σε καθορισμένα πλαίσια απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά ανθρώπων που ζητούν συμβουλή από τον οικογενειακό τους γιατρό ή τον γιατρό που τους παρακολουθεί χρόνια σχετικά με τον επικείμενο εμβολιασμό τους  και λαμβάνουν την συμβουλή να περιμένουν και να μην εμβολιαστούν. Δυστυχώς, μία τέτοια συμβουλή έστειλε μία ολόκληρη οικογένεια στην Αχαΐα με σοβαρή νόσηση στο νοσοκομείο!

 

πηγή: capital

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ