ΛΕΣΒΟΣ - 03/11/2026 - 10:00 πμ
22η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο με γεμάτες πλατείες και ξένους επισκέπτες
Η Αγιάσος γιόρτασε σήμερα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου, το κάστανο, υποδεχόμενη επισκέπτες από όλη τη Λέσβο, την Τουρκία αλλά και τη Μάλτα. Οι δρόμοι και οι πλατείες του χωριού γέμισαν από νωρίς, με τις φουφούδες να δουλεύουν ασταμάτητα και τα φρεσκοψημένα κάστανα να γίνονται ανάρπαστα.
Ο καιρός ήταν καθαρά φθινοπωρινός και, παρότι υπήρχε ανησυχία για βροχή, τελικά περιορίστηκε στη συννεφιά, που ταίριαζε απόλυτα με το σκηνικό της γιορτής. Η μυρωδιά από τα ψημένα κάστανα απλωνόταν στα σοκάκια, ενώ ο κόσμος απολάμβανε τη βόλτα του στο χωριό.
Η 22η Γιορτή Κάστανου, που συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα Αγιάσου και ο Δήμος Μυτιλήνης, προσέλκυσε επισκέπτες από τη Μυτιλήνη και άλλες περιοχές του νησιού, αλλά και αρκετούς Τούρκους που βρίσκονται στη Λέσβο για το τριήμερο. Στην Αγιάσο βρέθηκε επίσης η αντιπροσωπεία από τη Μάλτα, μετά την πρωινή υπογραφή της συμφωνίας αδελφοποίησης.
Στα τέσσερα σημεία όπου είχαν στηθεί οι φουφούδες, στην Πλατεία Δημαρχείου, στην Πλατεία Αγοράς, στο Σταυρί και στο Καμπούδι, ο κόσμος περίμενε υπομονετικά τη σειρά του για να δοκιμάσει τα δωρεάν ψημένα κάστανα. Οι φουφούδες άδειαζαν μέσα σε λίγα λεπτά και ξαναγέμιζαν, καθώς η ζήτηση ήταν συνεχής. Για τη φετινή διοργάνωση είχαν προβλεφθεί συνολικά 700 κιλά κάστανα.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν κάτοικοι και παραγωγοί της Αγιάσου, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα καλή για το κάστανο, με την παραγωγή να είναι αυξημένη.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και οι γεύσεις με βάση το κάστανο. Στον φούρνο «Σουσαμλή» οι επισκέπτες δοκίμαζαν γλυκές δημιουργίες, ανάμεσά τους και προφιτερόλ με κάστανο, ενώ η ΚΟΙΝΣΕΠ «Γεύσεις Αγιάσου» πρόσφερε παραδοσιακά γλυκίσματα. Στη γιορτή συμμετείχαν και οι «Λουκουμάδες της Διαμάντως», με λουκουμάδες και πουρέ κάστανου.
Τη δική τους θέση στη γιορτή είχαν τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Οι νεαροί μουσικοί, κυρίως κορίτσια, έπαιξαν παραδοσιακές μελωδίες στην κεντρική πλατεία, με αρκετούς επισκέπτες να σταματούν για να τους ακούσουν. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη παραδοσιακούς χορούς από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Αναγνωστηρίου και τον Σύλλογο Πελοποννησίων Λέσβου «Ο Μωριάς».
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε περιπατητική διαδρομή στον καστανιώνα, με ξενάγηση από τον Παναγιώτη Κουτσκουδή, ενώ στο φουαγιέ του Αναγνωστηρίου φιλοξενήθηκε έκθεση ζωγραφικής του Παιδικού και Εφηβικού Εικαστικού Τμήματος. Στο Δημοτικό Πάρκο, το VisitAgiasos είχε οργανώσει δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες για παιδιά, με αφορμή το φθινόπωρο και τους καρπούς του, ενώ παρουσιάστηκε και η μπύρα LoChes, που παρασκευάζεται από κάστανο.
Η φετινή Γιορτή Κάστανου έδωσε για ακόμη μία χρονιά την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να γνωρίσουν τα προϊόντα, τις γεύσεις και τις παραδόσεις της Αγιάσου, σε μια ημέρα που το χωριό έζησε στους ρυθμούς της μεγάλης φθινοπωρινής του γιορτής.
πηγή: aeolos tv
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εθελοντική αιμοδοσία στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου
03.11.2026 - 8:00 πμ
13 αρνητικά δείγματα στις 2 Νοεμβρίου
02.11.2026 - 5:02 μμ

























