Τετάρτη 29.11.2023

Απιστία: Θα συμβεί σε 1 στους 5 γάμους – Πώς να την αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους ειδικούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιο φαινόμενο απιστίας αναμένεται να εμφανιστεί σε έναν στους πέντε γάμους. Το 20% είναι ένα σημαντικό ποσοστό και όλοι μας έχουμε σκεφτεί τι θα κάναμε, αν μας συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πέρα από το τι ακριβώς ορίζεται ως απιστία, όσο περνούν τα χρόνια και μία σχέση περνάει από διάφορα στάδια και οι άνθρωποι αναρωτιούνται: Μήπως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν αξίζει να μπει ένα τέλος στη σχέση, αλλά επιχειρηθεί μία νέα αρχή;

Η κουβέντα αυτή αναθερμάνθηκε πρόσφατα στον δημόσιο διάλογο με αφορμή το ντοκιμαντέρ Beckham και τη δύσκολη περίοδο που πέρασαν ο David με την Victoria όταν εκείνη είχε παραμείνει στην Αγγλία κι εκείνος βρισκόταν στη Μαδρίτη και όλες οι εφημερίδες τον ήθελαν ζευγάρι με τη βοηθό του Rebecca Loos. «Δε μπορώ να σας περιγράψω πόσο δύσκολο ήταν. Και πόσο μας επηρέασε. Ήταν η δυσκολότερη περίοδος γιατι αισθανόμασταν πως ήταν όλος ο κόσμος εναντίον μας. Κι επίσης, ήμασταν ο ένας εναντίον του άλλου», λέει η Victoria κάποια στιγμή στο ντοκιμαντέρ. Οι Beckham φαίνεται πως κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Τι λένε όμως οι ειδικοί σχέσεων για το θέμα αυτό; Μπορείς να επανέλθεις σε μία σχέση μετά από μία απιστία; Η Dr. Aileen Alegado, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια της Mindset Consulting τοποθετείται σχετικά με τα διάφορα θέματα που προκύπτουν γύρω από την απιστία στα ζευγάρια.

Γίνεται να ξεπεράσεις την απιστία μέσα στο γάμο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία διαφόρων ερευνών, δεν έχει σημασία πόσες φορές θα έρθει ένα ζευγάρι σε κόντρα, αλλά πόσο αποτελεσματικά θα λύσει τα προβλήματά του και θα επιδιορθώσει ό,τι χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της Dr. Alegado σε αυτή την κρίσιμη ερώτηση. Και συμπληρώνει σχετικά:

«Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη. Το πώς τα αντιμετωπίζουμε είναι το σημαντικό σε κάθε σχέση. Συνεπώς, ναι, το να έχεις μία εξωσυζυγική σχέση μπορεί να διαταράξει την εμπιστοσύνη στο γάμο σου και να προκαλέσει καβγάδες που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Αλλά, αν ένα ζευγάρι γνωρίζει το πώς να διαχειρίζεται τέτοιες συγκρούσεις, έχει καλύτερες πιθανότητες να επιλύσει τα προβλήματά του».

Τι χρειάζεται ένα ζευγάρι για να ξεπεράσει έναν χωρισμό;

Και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τα θέματα που οδήγησαν στην απιστία και να τα δουλέψουν.

«Πρέπει να χτίσουν ξανά την εμπιστοσύνη μεταξύ τους με το χρόνο. Τα ζευγάρια επίσης πρέπει να θέλουν να δουλέψουν, πράγμα που σημαίνει επικοινωνία, ανταλλαγή συναισθημάτων και δύσκολες συζητήσεις. Δεν είναι απλή η λύση και το να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη μπορεί να πάρει χρόνια. Απαιτείται αφοσίωση για να γίνει κάτι τέτοιο», λέει η ειδικός.

Γιατί κάποια ζευγάρια δυσκολεύονται να ξεπεράσουν μία απιστία;

Προφανώς μπορεί να είναι σοκαριστικό το πώς ένα από τα δύο πρόσωπα ενός γάμου έφτασε στην απιστία. Σε αυτή την περίπτωση το πιο δύσκολο είναι να συγχωρήσεις την προδοσία του άλλου.

«Καμιά φορά είναι δύσκολο και για αυτόν που απάτησε τον άλλο να τον ξαναδεί με διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται χρόνος».

Οι υποσχέσεις σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μη ληφθούν σοβαρά υπόψιν και σε γενικές γραμμές δε μπορείς να βασιστείς σε αυτές. Σύμφωνα όμως με την ειδικό, τα ζευγάρια που προσπαθούν με λόγια και με έργα να ξεπεράσουν μία τέτοια κατάσταση, έχουν πιθανότητες να το καταφέρουν.

Season 1 Episode 6 GIF by mom - Find & Share on GIPHY

Μπορείς να ξεπεράσεις μία απιστία αν δεν τη συγχωρήσεις;

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που τίθενται σε μία τέτοια περίπτωση είναι το κατά πόσο συγχωρείς, αλλά δεν ξεχνάς ποτέ στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να δουλέψει για μικρό χρονικό διάστημα, λέει η Dr. Alegado, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μας.

«Το να παραμένεις εκνευρισμένος με τον άλλο μπορεί να οδηγήσει στη μνησικακία και έτσι να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση. Μακροπρόθεσμα δε γίνεται να ξεπεράσεις μία απιστία αν δεν τη συγχωρήσεις. Η συγχώρεση ή η κατανόηση αυτών που οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά είναι κρίσιμης σημασίας».

Πώς μπορείς να προσεγγίσεις σεξουλικά τον άλλο μετά από μία απιστία;

Το πώς και το πότε ένα ζευγάρι που έχει περάσει μία τέτοια περιπέτεια θα αποκαταστήσει την οικειότητα μεταξύ του είναι κάτι που εξαρτάται από καθέναν ξεχωριστά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει, όμως, στη μετάβαση προς την οικειότητα, η ξεκάθαρη επικοινωνία.

«Το να μιλάς στον σύντροφό σου για τα συναισθήματά σου και να φτιάχνεις ένα σχέδιο που θα σε πάει μπροστά είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το θέμα της υπομονής από την πλευρά του μέρους που διέπραξε την απιστία», λέει η Dr. Alegado.

«Πρέπει να χτίσεις ξανά την εμπιστοσύνη και να αφήσεις τον άλλο σύντροφο να βρει το χρόνο του για να σε πλησιάσει ξανά.»,

τονίζει η ειδικός.

Αξίζει τελικά να προσπαθήσεις ξανά σε μία σχέση μετά από μία απιστία;

Η απάντηση της ειδικού είναι θετική σε γενικές γραμμές, ωστόσο επισημαίνει πως αν το περιστατικό της απιστίας είναι αποτέλεσμα κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος που κρύβεται μέσα στη σχέση, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως αυτό το ζήτημα. «Όλες οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια και μπορεί να αξίζουν αν αυτό συμβεί μία φορά. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το αν αυτή η σχέση είναι υγιής και αξίζει να βρίσκεστε σε αυτήν γενικότερα».

Με δυο λόγια, χρειάζεται αποφασιστικότητα, δουλειά και από τις δύο πλευρές και ειλικρίνεια. Αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε μπορείς να δουλέψεις και να αφήσεις πίσω το παρελθόν, ώστε να προχωρήσεις τη ζωή σου με τον άλλο, με διαφορετικό τρόπο, αναζητώντας ξανά την ευτυχία. Στους Beckham, πάντως, αυτό φαίνεται ότι δούλεψε.

με πληροφορίες από το marieclaire.com.au

Advertisement – Continue Reading Below

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ