Παρασκευή 24.05.2024

Apple: Το νέο λογισμικό iOs18 θα βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Δεν είναι μυστικό ότι η Apple έχει «αγκαλιάσει» την Τεχνητή Νοημοσύνη. Εκείνο που γνωστοποιείται στο ευρύ κοινό είναι ότι το iOs 18 που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες θα βασίζεται στο AI.

Δυο νέες λειτουργίες της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχονται να προστεθούν στα iPhone, σύμφωνα με το techradar.gr.

Σύμφωνα με τον μόνιμο εμπειρογνώμονα της Apple, Μαρκ Γκούρμαν, τα χαρακτηριστικά γεννητικής AI της Apple θα υποστηρίζονται από ένα ιδιόκτητο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα εκτελείται εξ ολοκλήρου στη συσκευή και όχι μέσω του cloud. Αυτή η προσέγγιση θα δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα και την ιδιωτικότητα, καθώς ένα LLM on-device δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει, αν και τα εργαλεία AI της Apple μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο ισχυρά από εκείνα που είναι διαθέσιμα από τους ανταγωνιστές που βασίζονται στο cloud (όπως το Galaxy AI) ως αποτέλεσμα.

Για την καταπολέμηση του τελευταίου σημείου, ο Γκούρμαν αφήνει να εννοηθεί ότι η Apple θα μπορούσε να “καλύψει τα κενά” αδειοδοτώντας τεχνολογία από την Google και άλλους παρόχους υπηρεσιών AI. Ο πληροφοριοδότης ανέφερε προηγουμένως ότι η Apple βρίσκεται σε “ενεργές διαπραγματεύσεις” με την Google για την αδειοδότηση του Google Gemini για ορισμένα χαρακτηριστικά του iOS 18, οπότε μια LLM της Apple με τη βοήθεια της Google φαίνεται όλο και πιο πιθανή, παρά τον αρχικό μας σκεπτικισμό.

Το iOS 18 της Apple θα παρουσιαστεί επίσημα στο Worldwide Developers Conference της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone στις 10 Ιουνίου και το ίδιο το λογισμικό θα κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο.

Τα δύο νέα χαρακτηριστικά του iOS 18

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές τι κάνουν αυτά τα χαρακτηριστικά του iOS 18, φαίνεται ότι το «Safari Browsing Assistant» (Βοηθός περιήγησης Safari) θα φέρει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο πρόγραμμα περιήγησης της Apple. Κάτι τέτοιο προσφέρεται ήδη από τους ανταγωνιστές της Apple – ο Edge της Microsoft προσφέρει δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης Copilot, για παράδειγμα.

Ταυτόχρονα, το 9to5Mac εικάζει ότι το «Encrypted Search» (κρυπτογραφημένη αναζήτηση) θα μπορούσε να είναι μια πιο ασφαλής έκδοση των χαρακτηριστικών οπτικής αναζήτησης της Apple που προσφέρονται ήδη στις φωτογραφίες και στην εφαρμογή Spotlight.

Ο Alvarez δήλωσε ότι τα δύο νέα χαρακτηριστικά χρησιμοποιούν αμφότερα την υποδομή Private Relay της κατασκευάστριας εταιρείας των iPhone για να εμποδίσουν την Apple να μάθει τις διευθύνσεις IP. Ωστόσο, αργότερα ενημέρωσε το Tweet του για να πει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «απλά μια ξεχασμένη πύλη HTTP».

«Αποτρέπει την Apple από το να γνωρίζει αν πολλαπλά αιτήματα προέρχονται από την ίδια IP, αλλά δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη λειτουργία Private Relay (ή την ανάγκη για συνδρομή iCloud+», έγραψε.

Τι σημαίνουν τα σχέδια της Apple για το iOS 18

Το iOS 18 της Apple πρόκειται να είναι η «μεγαλύτερη αναβάθμιση» των iPhone, σύμφωνα με τον Μαρκ Γκούρμαν, σχολιαστή του Bloomberg. Η Apple δημιουργεί ήδη χαμό σχετικά με τις βελτιωμένες λειτουργίες του iPhone που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι η εταιρεία μπορεί να συνεργαστεί ακόμη και με την Google στο πλαίσιο των στόχων της να είναι η καλύτερη στον τομέα αυτό.

Οι φήμες για το iOS 18 είναι συνεχείς, μαζί με άλλα χαρακτηριστικά του iPhone, όπως αλλαγές στον σχεδιασμό και μια πιο προσαρμόσιμη αρχική οθόνη. Εν τω μεταξύ, οι Χάρτες της Apple προσθέτουν υποστήριξη για προσαρμόσιμες διαδρομές, ενώ στα iPhone θα προστεθεί και το πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων RCS.

Μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το πώς τα νέα χαρακτηριστικά του iOS θα επηρεάσουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Από τη φύση του, το AI χρειάζεται τόνους δεδομένων για να μάθει από αυτά και να λειτουργήσει, οπότε θα πρέπει η Apple να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, καθώς και να δώσει στους χρήστες έλεγχο των πληροφοριών τους.

«Η AI χρησιμοποιείται συχνά ως λέξη-κλειδί, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν ότι αν δεν συμπεριλάβουν αναφορά στην τεχνολογία στο υλικό μάρκετινγκ, οι άνθρωποι θα νομίζουν ότι οι νέες συσκευές τους “είναι ξεπερασμένες”», δήλωσε ο παγκόσμιος σύμβουλος κυβερνοασφάλειας στην ESET, Τζέικ Ρουμ.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι «αυτά τα νέα εργαλεία είναι στην πραγματικότητα έξυπνα σχεδιασμένα για να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα χρηστών, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών για τους πελάτες τους».

Αυτές οι πληροφορίες θα αναλυθούν σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να καταλήξουν να είναι “πολύ προσοδοφόρες” για εταιρείες όπως η Apple, όταν χρησιμοποιηθούν για την τελειοποίηση μελλοντικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Μουρ.

 

πηγή: liberal

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ