ΛΗΜΝΟΣ & ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ - 20/01/2022 - 2:30 μμ
Αρχαίες καταβολές των Σανταίων… Οι Σίντες της Λήμνου

Γράφει ο Παναγιώτης Μωυσιάδης
Η Σάντα είναι μία από τις λιγοστές περιπτώσεις όπου γίνονται αναφορές στις αρχαίες αυτές καταβολές ,κάτι που θα πρέπει να μας προξενήσει το ενδιαφέρον προκειμένου να αναζητήσουμε τους αρχαίους δρόμους του ΄Β ελληνικού αποικισμού προς τις ποντιακές πόλεις και τους οικισμούς.
Ένας ιερός ορισμός για την εποχή που οι Σάνδοι ή Σίνδοι προκαθόριζαν τις τύχες λαών και περιοχών… Ο Σανταίος καθηγητής του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας και πρώτος Ιστορικός της Σάντας, Φίλιππος Χειμωνίδης, στο βιβλίο του : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ, ένα από τα καλύτερα ποντιακά συγγράμματα, ανοίγει με πειστικό τρόπο τις ιστορικές μας καταβολές αποκαλύπτοντας, πως η Σάντα είναι αρχαία αποικία των Σίντων, ή Σιντών.
Ο φωτισμένος πόντιος ιστορικός μάλιστα σε δύο σελίδες προσπαθεί να αιτιολογήσει την ιστορική αυτή πληροφόρηση με γραπτές αναφορές, που επιβεβαιώνουν, ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Σάντας ήταν σιδηρουργοί (σιδηνοί) κάτι, που επαληθεύτηκε από τα ευρήματα αρχαίων σιδηρούχων υπολειμμάτων (λιθόμπορα), που υπάρχουν διάσπαρτα στα βουνά της Σάντας. Η επικρατούσα φράση ΄΄ οι παλαιοί Σαντέτ ματεντζήδες έσαν΄΄ επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή.. Ένα είναι βέβαιο, πως οι Σίντες σιδηρουργοί διατήρησαν την ονοματοθεσία της ιστορικής τους κοιτίδας, όπου κι αν μετανάστευσαν.
Είναι οι Σίντες οι πρώτοι διδάσκαλοι της μεταλλευτικής τέχνης στον Πόντο ; Είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα, γιατί υπάρχει και ο έτερος αρχαίος οικισμός της ποντιακής Κρώμνης, ο οποίος σχηματίστηκε από τους αρχαίους μεταλλωρύχους του Παγκαίου, που είχαν τους οικισμούς τους χτισμένους στους ΄΄κρόμνους΄΄ του Παγκαίου κοντά στα μεταλλεία του χρυσού..
Οι Σίντες, ως αρχαίοι σιδηρουργοί της Λήμνου, μέσα στα μεταλλεία της γης ασχολούνταν νύχτα μέρα με την κατεργασία του μετάλλου. Ο Όμηρος (Θ. 294) μάς ομολογεί, πως οι Σίντες υπήρξαν μετακινούμενοι μεταλλωρύχοι και διασκορπίστηκαν από τη Λήμνο τον 14ο αιώνα .
Τους Σίντες περιγράφει και ο Όμηρος (Οδύσσεια Θ 294) περιγράφοντάς τους: αγριόφωνους Σιντούς της Λήμνου : << έθνος Θρακικόν κατώκει την Λήμνον νήσον >>΄΄ Οι Σίντοι ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο, μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, είχαν ελληνικά ήθη και έθιμα, λάτρευαν τους 12 θεούς του Ολύμπου και είχαν βέβαια Θεό τους τον Ήφαιστο. Ήταν καλοί πολεμιστές και ποτέ δεν νικήθηκαν από τις όμορες φυλές. (ίσως το τελευταίο να μας θυμίζει τους αήττητους αντάρτες της Σάντας με τα υπέροχα τραγούδια τους).
Αν ακολουθήσουμε την αρχαία γενεαλογία των Σίντων θα καταλήξουμε στην προϊστορική τους κοιτίδα, που δεν ήταν άλλη από το νησί της Λήμνου με πρωτεύουσα την Σιντίη ( όπως φαίνεται στον χάρτη αρ.2).
Μια τέτοια μετανάστευση τους οδήγησε γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα , όπου δημιούργησαν την Σιντικη χώρα, που εκτείνονταν από την Πρασιάδα λίμνη μέχρι τον Όρβηλο στο Άνω και Κάτω Πετρίτσι των Σερρών δεξιά και αριστερά του Στρυμόνα ποταμού.
Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν ασημένια νομίσματα των Σιντών ,που εικονίζουν το κεφάλι του Ηρακλή με περικεφαλαία λιονταριού. Οι Σίντες (Σούτοι κατά τους Βυζαντινούς) συμμετείχαν ως μεταλλουργοί στην στρατιωτική διοίκηση των Κομνηνών της Τραπεζούντας και αποτέλεσαν έναν από τους ευγενείς οίκους της αυτοκρατορίας των Κομνηνών , που μετά την πτώση της Πόλης, φοβούμενοι, διέφυγαν και μετοίκισαν στην περιοχή της Σάντας, όπου παλαιότερα υπήρξαν ακρίτες στο μεγάλο τάγμα των Άγουρων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
6 μήνες παράταση ζητά η Περιφέρεια για του Δασικούς Χάρτες των νησιών μας
24.05.2022 - 3:30 μμ
Παραμένει η βλάβη στο ΚΕΠ Ατσικής
24.05.2022 - 12:42 μμ
Με μεγάλη συμμετοχή το 5ο Lesvos Trail στη Πέτρα
24.05.2022 - 12:30 μμ