Δευτέρα 17.06.2024

Μπιλ Γκέιτς: «Μη δίνετε λεφτά για να πάτε στον Άρη, καλύτερα να αγοράσετε εμβόλια»

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι θα προτιμούσε να πληρώσει για εμβόλια παρά για ένα ταξίδι στον Άρη.

Ο ιδρυτής της Microsoft μίλησε στο BBC, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, και ξεχώρισε τις ανεξάντλητες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την εμπλοκή του ονόματός του σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID, αλλά και τη σχέση του με τον παιδόφιλο Τζεφ Επστάιν.

Mιλώντας για την εξερεύνηση του Διαστήματος και την εποίκηση άλλων πλανητών, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε: «Στην πραγματικότητα είναι αρκετά ακριβό να πάει κανείς στον Άρη. Μπορείτε να αγοράσετε εμβόλια κατά της ιλαράς και να σώσετε ζωές με 1.000 δολάρια για κάθε σωζόμενη ζωή. Και έτσι αυτό απλώς αιτιολογεί το να μην πάτε στον Άρη».

Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να αποικήσει τον Άρη. Η SpaceX, η εταιρεία που συνίδρυσε ο Μασκ το 2002, έχει θέσει ως απώτερο στόχο να στείλει επανδρωμένες πτήσεις στον Άρη και τελικά να αποικίσει τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Ο Τζεφ Μπέζος, της Amazon, έχει επίσης συμμετάσχει στον «αγώνα δρόμου» για το Διάστημα. Είναι επικεφαλής της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin και έκανε ένα σύντομο ταξίδι στο Διάστημα το 2021.

Ο δε Βρετανός μεγιστάνας σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει επίσης φτάσει στα όρια του Διαστήματος με το πυραυλοκίνητο αεροπλάνο Virgin Galactic.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει δραματικά την ανθρωπότητα»

Από την άλλη, όμως, ο Γκέιτς πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει «αρκετά δραματικά» την ανθρωπότητα, χωρίς να σκέφτεται να ακολουθήσει και αυτός τον -πολλά υποσχόμενο- δρόμο του Διαστήματος.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε ιατρικά και επιστημονικά ζητήματα. Δεν είναι μόνο τα ρομπότ, αλλά θα βοηθήσει και στο να διαβάζουμε και να γράφουμε».

«Στην πραγματικότητα, έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος εκεί απ’ ό,τι στη ρομποτική πλευρά. Και τα δύο θα μας δώσουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα» πρόσθεσε.

Ο Γκέιτς, το πρόσωπο των θεωριών συνωμοσίας

Ο Γκέιτς μίλησε, επίσης, για την έκπληξή του που έγινε το πρόσωπο των θεωριών συνωμοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

«Δεν το περίμενα αυτό», είπε αναφερόμενος στις προτάσεις ότι επωφελήθηκε από τον ιό ή ότι τον ξεκίνησε ο ίδιος.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρχαν δεκάδες εκατομμύρια μηνύματα ότι την προκάλεσα σκόπιμα ή ότι παρακολουθώ ανθρώπους. Είναι αλήθεια πως ασχολούμαι με τα εμβόλια, αλλά ασχολούμαι με τα εμβόλια για να σώσω ζωές», ξεκαθάρισε.

«Αυτά τα μηνύματα το αντέστρεψαν κατά κάποιον τρόπο. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι αναζητούν τον “μπαμπούλα”, την υπεραπλουστευτική εξήγηση. Η κακοήθεια είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει κατανοητή από τη Βιολογία», είπε με χιούμορ.

Η σχέση του με τον Επστάιν

Ο κ. Γκέιτς μίλησε, επίσης, για το πώς γνώρισε, όπως και πολλοί άλλοι φιλάνθρωποι, τον σεξουαλικό παραβάτη Τζέφ Επστάιν.

«Είμαι σίγουρα πιο προσεκτικός τώρα απ’ ό,τι τότε που το έκανα αυτό. Μπορεί να ξανακάνω κάποιο λάθος. Βρίσκομαι έξω στον κόσμο και δεν προσπαθώ να είμαι ερημίτης», δήλωσε.

Ο Γκέιτς, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει προσφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την πραγματοποίηση φιλανθρωπικών σκοπών, προς όφελος της παγκόσμιας υγείας, ιδίως των παιδιών.

Τώρα, μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της εξάλειψης του υποσιτισμού, καθώς και ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία.

Στο ερώτημα αν είναι λιτός στην προσωπική του ζωή, ο Γκέιτς απάντησε: «Δεν έχω γιγαντιαία ντουλάπα. Δεν φοράω κοσμήματα. Όταν ξετυλίγω ένα δώρο, δεν παίρνω το περιτύλιγμα και δεν το διπλώνω για να το ξαναχρησιμοποιήσω. Η γιαγιά μου δεν πέταξε ποτέ στη ζωή της χαρτοσακούλα ή σπάγκο από πακέτο. Οπότε, με βάση τα δικά της πρότυπα, είμαι τρελός».

Ο Γκέιτς πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του Μελίντα τον Μάιο του 2021. Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να ξαναβρεί τον έρωτα, είπε: «Φυσικά, δεν είμαι ρομπότ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ